Nauka i tehnologija

Hrvati i Slovenci čistili more u Savudrijskoj uvali

Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije danas je u okviru velike ekološke akcije “Čišćenje bez granica” čistilo more na pet lokacija u Savudrijskoj uvali, a otpad je uklonjen s površine veće od 50 kvadratnih kilometara, javila je Hina.

Uz luke Piran i Savudrija čistilo se kraj kampa “Veli Jože”, kao i u Zabratiji i Bašaniji.

Loading...

Učesnici akcije saglasni su da otpad u moru nema nacionalnost i da zemlje treba da sarađuju u brizi za budućnost mora, saopštili su organizatori.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i energetike Mario Šiljeg je rekao da 80 odsto otpada u moru dolazi s kopna, a od toga 80 odsto je plastika, te istakao da je nužna edukacija mladih kako bi se smanjila količina otpada u Jadranskom moru.

Podvodni “ulov” ronilaca u Savudrijskoj vali bio je, između ostalog, kamionska guma, građevinski otpad, te plastične flaše i plastične čašice jogurta.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Dubravko Ponoš kaže da je, nažalost, čak 72 odsto svih voda u Evropi zagađeno mikroplastikom.

Akciji su prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti, a Hina prenosi da su prijateljstvo susejdnih zemalja potvrdili i Branko Roglić, počasni konzul Slovenije u Hrvatskoj, i Božo Dimnik, počasni konzul Hrvatske u Sloveniji.

Kako prenose hrvatski mediji, danas su hiljade volontera sakupljali plastične proizvode i ostali otpad među stijenama i plažama duž baskijske obale u Španiji, dok su ronioci čistili otpad u moru, a volonteri u plavim majicama uklanjali plastični otpad iz sitnog pijeska i sakupljali i veće predmete, poput flaša.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!