Privreda

Pašalić: Unaprijediti proizvodnju i povećati konkurentnost

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da proizvođači moraju da se okrenu novim tehnologijama, edukaciji i unapređenju proizvodnje kako bi bili konkurentni na tržištu.

– Ne smijemo svu priču o poljoprivredi da počinjemo i završavamo sa podsticajima kao što se dešava u razgovoru sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja – rekao je Pašalić za današnji “Euroblic”.

Loading...

Prema njegovim riječima, podsticaji su sami po sebi podrška proizvodnji, ali oni ne razvijaju proizvodnju, već je čak u nekim situacijama i unazađuju.

Govoreći o podizanju obima proizvodnje i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, on je naveo da se to postiže, prije svega primjenom znanja i tehnologija, te dodao da je jedini način razvoja poljoprivrede primjena novih znanja.

On kaže da je prioritet resornog ministarstva da ove godine što više sredstava usmjeri u kapitalne investicije, koje podrazumijevaju nabavku traktora i mehanizacije, te izgradnju objekata, nabavku opreme i svega onoga što nije tekuća proizvodnja.

– Kroz poboljšanje tih uslova i nabavku bolje i modernije opreme, efikasnije se podržava poljoprivreda, nego ako date podršku po kilogramu, litru, hektaru i slično – pojasnio je on.

Pašalić smatra i da su proizvođači u pravu kada se žale na neaktiviranje mehanizama zaštite domaće proizvodnje jer oni postoje i propisani su zakonima, tako da se, kaže, mogu aktivirati, ali još nisu.

– Ne treba da se povlačimo pred drugima već treba da štitimo sebe i svoje proizvođače. Ako je situacija da imamo isuviše svoje robe, kao što smo je imali prošle godine u voćarstvu, kada je bio enormno bogat rod, nelogično je da se u toj situaciji uvozi jabuka iz Poljske. Treba aktivirati te mjere onda kada postoji potreba i kako je to propisano određenim zakonima i pravilnicima – naveo je on.

Pašalić naglašava i da nema države na svijetu koja može da obezbijedi da pomogne proizvođačima sa nekom nadoknadom štete.

– Tu praksu nećemo imati u narednom periodu i to sam rekao i našim poljoprivrednim proizvođačima. Imamo osiguravajuće kuće koje osiguravaju proizvodnju, a mi to podržavamo sa pola iznosa premije. Mislim da je to jako dobra podrška i očekujemo da će ta mjera biti sve popularnija – rekao je Pašalić

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!