Privreda

U Sankt Peterburgu potpisani ugovori vrijedni 44,6 milijardi evra

​Za tri dana trajanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu oboreni su mnogi rekordi. Potpisano je čak 650 ugovora na sumu od oko 44,6 milijardi evra, a tu je riječ samo o onim ugovorima koji se ne smatraju komercijalnom tajnom.

Oboren je rekord i po broju učesnika, budući da je ovogodišnji forum okupio 19.000 ljudi iz 145 zemalja svijeta. Najveće delegacije bile su iz Kine, odakle je doputovalo oko hiljadu zvaničnika i biznismena, na čelu sa predsjednikom Si Đinpingom, i iz SAD, odakle ih je bilo 520.

Loading...

Forumu su prisustvovali lideri šest zemalja, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

I srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović učestvovali su na Međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu.

Predstavljeno je 1.300 stranih kompanija i više od 2.500 ruskih, a čak 4.814 akreditovanih novinara pratilo je ovaj događaj.

I ovaj forum, koga mnogi upoređuju sa švajcarskim “Davosom”, pokazao je da uprkos pokušajima izolacije međunarodni biznis ne prekida plodotvnornu saradnju sa Rusijom.

Najznačajniji događaj foruma bilo je plenarno zasijedanje na kome su, pored ostalih visokih gostiju, učestvovali i predsednici Rusije i Kine — Vladimir Putin i Si Đinping.

Događaje na forumu objedinio je moto: “Formiranje agende održivog razvoja”, a generalni sekretar UN Antonio Guteriš pozvao je svjetske lidere da “pokažu mudrost da ne bismo ponovo skliznuli u Hladni rat”. Prema njegovim riječima, ranije je svijet bio bipolaran, onda je postao multipolaran, a sada je haotičan. Ali upravo sada, ukazao je on, sazrelo je razumijevanje da bi trebalo da težimo pravičnoj globalizaciji. Tradicionalno, pored ekonomskih i (geo)političkih, razmatrana su i energetska pitanja. Govoreći na jednoj od panelnih diskusija, šef “Rosnjefta” Igor Sečin je rekao da se pritisak na energetska tržišta povećava. U ovom slučaju, glavni problem je politika aktuelne američke administracije, naglasio je on.

Sečin je izrazio mišljenje da SAD u velikoj mjeri koriste energetiku kao političko oružje, a sankcije ili njihova prijetnja imaju destruktivan efekat na tržište.

Pored sporazuma i poslovnih razgovara, za tri dana trajanja foruma u izložbenom centru “Ekspoforum” gosti su mogli da vide i robote koji razgovaraju, igraju, pjevaju, šale se, izložbe slika, luksuzni automobil ruske proizvodnje — zlatni sedan “aurus senat”, štandove od ruža, brojne inovacije i još mnogo toga.

Poslovni prostor i mjesto održavanja svečanih prijema “Ekspoforuma” bili su ukrašeni herojima Puškinovih dijela, pošto se ove godine navršava 220 godina od rođenja slavnog ruskog pesnika Aleksandra Puškina.

Na jednom od štandova obeležena je 150. godišnjica stvaranja Mendeljejevog periodnog sistema elemenata. Tu je radio hemijski bar, nalik laboratoriji, sa raznim napicima na bazi azota i tajnih sastojaka. Veliku pažnju privukao je robot Pitagora, kojeg su sklopili ruski đaci.

Ruska kompanija “Uralhim”, koja se bavi proizvodnjom mineralnog đubriva, ukrasila je svoj štand sa 100 hiljada ruža.

Učesnici foruma ističu da lijep enterijer stvara prijatnu atmosferu za poslovne razgovore, a sudeći po rezultatima, oni su bili više nego uspješni.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 1997. godine, a od 2005. pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije Vladimira Putina. Glavni zadatak foruma je podrška konstruktivnom dijalogu, usmjerenom na uspostavljanje i jačanje odnosa između država, poslovnih krugova i kompanija.

(RTRS)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!