Politika

Dodik sazvao hitnu sjednicu Predsjedništva: Neću dati saglasnost da vojska ide na granicu

BANJALUKA – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je danas u Banjaluci da je za sutra sazvao hitnu sjednicu Predsjedništva BiH zbog migrantske krize.

“Nije mi to problem i već sam zakazao za sutra sjednicu Predsjedništva”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Loading...

Međutim, navodi da bi to sve mogla biti “jalova priča, jer nema Savjeta ministara koje bi nešto operativno moglo i da uradi po tom pitanju“.

Reagujući na prijedlog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da u zaštitu granice od migranata treba uključiti i Oružane snage, Dodik je rekao da nikada neće dati saglasnost da vojska bude postavljena na granicu između Republike Srpske i Srbije.

Nije htio, kaže, da odbije da sazove sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po posloviku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski probemi, ali, kako kaže, Savjet ministara ništa nije uradilo, čime je, umjesto rješenja za migrantski krizu, postalo problem.

“Jedino što možemo zaključiti jeste da pokušavamo da dođemo do toga plana”,rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da, prema Ustavu BiH, policijske snage jednog entiteta ne mogu da pređu na područje drugog, bez saglasnosti tog entiteta.

Komentarišući najavljeno formiranje rezervnog sastava Policije Federacije BiH, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je to u redu ako oni cijene da im treba taj sastav za povećanje bezbjednosti, ističući da je Republika Srpska procijenila da joj treba formiranje rezervnog sastava.

“Neka im je srećno, mi im ništa nećemo osporiti i ne petljamo se u njihove stvari kao što se oni stalno pokušavaju petljati u naše”, naveo je Dodik.

On kaže da se traži sporazum da federalna policija ili neke druge policijske snage rasporede na prostor Republike Srpske, ističući da takvog sporazuma neće biti. 

“Ako neko smatra da treba da se angažuje policija Republike Srpske da čuva granicu, jer su oni nesposobni i inertni, onda će policija Srpske to uraditi i ne treba nam nikakva ispomoć”, istakao je Dodik.

On je rekao da su kasarne u Republici Srpskoj imovina Srpske, a ne Oružanih snaga BiH.

“Naravno da oni mogu da imaju svoja obilježja, ali ona koja ima Republika Srpska moraće tu biti prisutna”, naglasio je Dodik.

Na pitanje da li su ga Oružane snage BiH obavijestile o namjeri da obilježe sve vojne lokacije i kasarne u BiH jednakim obilježjima, Dodik je rekao da nisu i poručio da će kasarne u Srpskoj biti kakve jesu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!