Privreda

Subvencijama stimulišu ekonomski rast

​BIHAĆ – Vlada USK osigurala je u budžetu 400.000 maraka i tim sredstvima će tokom 2019. godine subvencionirati kamate subjektima male privrede koji posluju na području Unsko-sanskog kantona, potvrdio je Nijaz Kadirić, kantonalni ministar privrede.

Prema njegovim riječima, cilj ovog programa je pomoć ovdašnjoj ekonomiji kroz unapređenje postojećih i otvaranje novih privrednih subjekata, podršku održanju postojećeg nivoa proizvodnje, kao i održanje te povećanje postojećeg broja radnih mjesta. Inače, ovo je već treća godina kako Vlada USK provodi ovaj projekat i on je već pokazao punu ekonomsku opravdanost.

Loading...

“Mi smo već pokrenuli proceduru javnog poziva prema bankama i očekujemo da se one jave. Cilj nam je da naši privrednici dobiju povoljne kredite po niskim kamatnim stopama i plan je da to na godišnjem nivou bude 1,5 posto”, istakao je Kadirić.

Prema njegovim riječima, tokom prošle godine u ovome projektu sudjelovalo je 20 privrednika, te je tom prilikom povučeno i investirano oko šest miliona kreditnih sredstava.

“Ove godine očekujemo da taj iznos bude uvećan na 10 miliona maraka, što će biti značajna investicija u privredu koja će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta”, kazao je Kadirić. Prema njegovim riječima, Vlada USK će u narednom periodu odabrati banku u kojoj će ova sredstva biti deponovana, a utvrđeni su i kriterijumi za buduće korisnike ovog programa.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!