Društvo

Kompletirati dokumentaciju o pravu na starosnu penziju

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske pozvao je 5.603 osiguranika koji do kraja ove godine ispunjavaju uslove za starosnu penziju da se, prema mjestu prebivališta, obrate u poslovnicu radi obezbjeđenja i kompletiranja dokumentacije i podataka potrebnih za predstojeći postupak rješavanja o pravu na penziju.

U obavještenju Fonda se ističe da se osiguranici pozivaju s ciljem blagovremenog kompletiranja podataka u matičnoj evidenciji osiguranika, u namjeri da postupanje Fonda bude pravovremeno, brzo, efikasno i kvalitetno.

Loading...

Kada je riječ o ženama, osiguranik može ostvariti pravo na starosnu penziju ako u ovoj godini navrši 65 godina i 15 godina staža osiguranja, 58 godina i 40 godina penzijskog staža, te 56 godina života i 35 godina staža osiguranja.

Muškarac može ostvariti pravo na starosnu penziju ako u tekućoj godini navršava 65 godina i 15 godina staža osiguranja, 58 godina života i 40 godina penzijskog staža.

Osiguranici sa sobom treba da ponesu raspoloživu dokumentaciju – radne knjižice ili ovjerene fotokopije, dokaz o stažu osiguranja sa uvećanim trajanjem /beneficirani radni staž/, o eventualnim promjenama jedinstvenog matičnog broja, potvrdu staža iz drugih država, ako je prethodno pribavljena, kao i druge dokaze o stažu ako ih osiguranik posjeduje, kao što su uvjerenja, obavještenja.

Fond posebno apeluje na osiguranike koji imaju navršen staž osiguranja van Republike Srpske, u drugim državama i Federaciji BiH, da se odazovu na ovaj poziv i da, ako to do sada nisu učinili, podnesu zahtjev za potvrdu staža iz inostranstva putem Fonda i prije samog podnošenja zahtjeva za penziju.

Ovo je neophodno jer se na taj dokument, bez kojeg se ne može donositi rješenje o ostvarivanju prava, iz pojedinih država čeka više mjeseci, pa čak i godina, te se blagovremenim podnošenjem tog zahtjeva mogu izbjeći neprijatne situacije, navodi se u saopštenju iz Fonda PIO Republike Srpske.

U Fonu napominju da je starosna penzija lično pravo koje se ostvaruje isključivo podnošenjem zahtjeva.

“To ne znači da su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava na penziju, niti prestanak njihovog ugovora o radu kod poslodavca, već da predstavlja potrebu prethodnog kompletiranje dokumentacije i ažuriranje podataka koji će, kada se steknu zakonom propisani uslovi za penziju, omogućiti efikasnije i brže donošenje rješenje o ostvarivanju prava, u roku od sedam do 15 dana od podnošenja zahtjeva, odnosno znatno kraće od zakonom propisanog roka od 60 dana”, navodi su u saopštenju Fonda.

Kompletirana dokumentacija i uređeni podaci iz Matične evidencije omogućavaju da se u kasnijem postupku odlučivanja o pravu na penziju donose odmah konačna, a ne privremena rješenja, što neposredno utiče na povećanje zadovoljstva osiguranika i korisnika prava usluga Fonda, kao javnog servisa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!