Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

MALOLJETNICIMA ZABRANJENO KVARCANJE Slijede kazne za salone koji prekrše ovo pravilo

S obzirom na predstojeću ljetnu sezonu kada se očekuje povećano korišćenje solarijuma, inspektori će pojačati nadzor nad radom ovih objekata, a u dijelu zabrane korišćenja solarijuma za maloljetnike.

– Novim Zakonom o nejonizujućem zabranjeno je izlaganje vještačkim izvorima ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe licima mlađim od 18 godina. S obzirom na to da solarijum emituje ovu vrstu nejonizujućeg zračenja, maloljetnim licima se ne smije dozvoliti upotreba solarijuma za vještačko tamnjenje kože. Gradskim i opštinskim inspektorima naloženo je da u kontrolama upoznaju vlasnike salona za njegu i uljepšavanje sa novim odredbama zakona i upozore ih da ovakve vrste usluga ne mogu pružati maloljetnicima. U slučaju sumnje da se zračenju izlaže maloljetna osoba, inspektori će istu legitimisati i preduzeti mjere prema odgovornom licu – upozoravaju iz Inspektorata RS.

Zakonom je predviđena novčana kazna za subjekte koji maloljetnicima dozvole izlaganje ovoj vrsti zračenja u kozmetičke svrhe, i to pravnom licu u iznosu od 1.000 do 3.000 KM, a odgovornom licu u pravnom licu i preduzetniku od 500 do 1.500 KM.

– Takođe, apelujemo na građane starije od 18 godina da prije upotrebe solarijuma potraže savjet doktora, specijaliste dermatologa. Zracima u solarijumu ne trebaju se izlagati ni osobe sa osjetljivom kožom, osobe sa mnogobrojnim pigmentima, mladežima, koji su ranije imali sunčeve opekotine, osobe koje uzimaju lijekove i osobe sa kožnim bolestima – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Izvor
srpskainfo.com
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button