Društvo

Više od 200 najiskusnijih ljekara u FBiH ostaje bez licence

Više od 200 najiskusnijih ljekara u Federaciji BiH ostaje bez licence za rad. Rezultat je to odluke utvrđene Pravilnikom Ljekarske komore FBiH, prema kojoj licenca neće biti produžena ljekaru nakon što on napuni 75 godina života. Tako će ogromno iskustvo stečeno u radu s pacijentima, bezbrojni sati u operacionim salama, nevjerovatno znanje, grubom administrativnom odredbom biti bačeni u vodu.

Među onima koji već dva mjeseca čekaju odluku Ljekarske komore je i akademik, vrhunska sarajevska radiologinja, čuvena dr. Lidija Lincender. Još nije ništa dobila zvanično, ali se ne nada dobrom ishodu.

Nemoguće u SAD

“Nisam još dobila odbijenicu, ali poput mnogih kolega koji su već odbijeni i koji kao i ja navršavaju godine kojima je određeno da zauvijek prekinemo s radom, ne očekujem pozitivan odgovor”, kazala je dr. Lincender.

Nije raspoložena da priča kako se osjeća zbog ove odluke.

“Ne mogu govoriti o svojim osjećanjima. O tome nikad nisam mislila. Jednostavno, ja sam svoj cijeli život podredila pacijentima. Držaću se zakona, raditi dok ne dobijem taj papirić”, kaže dr. Lincender.

Kaže i da je ova odluka nemoguća u Sjedinjenim Državama, gdje se iskusni ljekari koji su u psihičkoj i fizičkoj kondiciji, na klinikama i u medicinskim ustanovama zadržavaju i u još poznijim godinama.

“Vrijeme će pokazati, a već i pokazuje, koje su posljedice ove odluke”, dodaje dr. Lincender.

Mnogi od ljekara koji su na spisku „otpisanih“ najavili su sudske tužbe i tvrde da niko nema pravo odlučivati o tome do kada će raditi.

Predsjednik Ljekarske komore FBiH Harun Drljević juče se nije javljao na pozive, ali je prije dva mjeseca kazao da se od 65. godine licence izdaju svim doktorima na rok od 6 godina. A nakon toga svake godine.

“Sve tako do 75. godine, kada se podvlači linija. Nakon toga više ne izdajemo licence nijednom ljekaru za samostalan rad”, kazao je dr. Drljević i dodao da u tim godinama Komora smatra da biološki kapacitet doktora više nije takav da bi mogao operisati.

Bogato iskustvo

Kaže i da je njegov stav da se takav kadar zadrži zbog bogatog iskustva.

“Ali, moramo voditi računa o tome da postoji biološka granica kada moramo zaštititi ne samo struku nego i stanovništvo od određenih djelovanja”, ističe Drljević.

Kako Avaz saznaje, među onima koji će se ovih dana zauvijek oprostiti s bijelim mantilom je i dr. Marko Bukša, jedan od najboljih sarajevskih kardiologa.

Kulenović: Diskriminacija po godinama

Primarius dr. Fahrudin Kulenović, bivši predsjednik Ljekarske komore KS, kaže da je odredba o starosnoj granici „glupa i nepotrebna“.

“Komora, kao, štiti profesiju i pacijente od ljekara, pa to nema ni u jednoj drugoj profesiji. Nema ograničenja za inžinjere, muzičare, tehnologe, informatičare. Pacijenti traže iskusne doktore. Ovo je udar na privatnu praksu, jer se privatna praksa ne može sastaviti od mladih ljekara. Oni moraju da uče, da rade. Postoji zakon o sprečavanju diskriminacije u BiH, a taj zakon je protiv diskriminacije po rasi, vjeri i godinama. Ovo je diskriminacija po godinama. Ne može niko ustvrditi kada je čovjek nesposoban za posao. Ne može se to činovnički postaviti”, kazao je dr. Kulenović

Kako u FBiH ne mogu dobiti licencu, većina ljekara je nastavila raditi u Srpskoj.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!