Hronika

U dvije kuće našli čak 282 migranta

BIHAĆ – Pripadnici policije USK i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove pronašli su u dvije kuće u Bihaću 282 migranta, koji nisu imali dokumente.

“U prvoj kući boravilo je 180 osoba, a u drugoj 102”, kazao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Vlasnica jedne od kuća u kojoj su našli migrante, a koja se nalazi u Đačkoj ulici u centru Bihaća, je Fatima Lipovača.

Prema Šiljdedićevim riječima, tom prilikom uhapšena su trojica migranata, koji su pružali otpor policiji, a tokom intervencije lakše su povrijeđena četiri policajaca i njima je pružena pomoć u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

U policijskoj akciji sudjelovali su i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a USK, a zatečeni migranti su autobusima i policijskim vozilima odvezeni na lokalitet Vučjak, gdje je u toku izgradnja novog prihvatnog centra za smještaj migranata.

“Uhapšena su tri migranta jer su pružila otpor prilikom ulaska Inspekcije i policije u kuću. Mi se pitamo koliko je stvarno migranata u kantonu, a kako ćemo znati tačan broj kad samo u jednoj kući zateknemo više od 100 ljudi i ko zna koliko ima takvih objekata”, kazao je Šiljdedić.

Inspektori su zapečatili objekte gdje je boravilo blizu tri stotine migranata, a vlasnici kuća će biti sankcionisani.

U Inspekciji su rekli da su migranti nelegalno boravili u tim kućama, zbog čega su naložili njihovo pečaćenje.

“Akciju nastavljamo i dalje i provjerićemo sve objekte i njihove vlasnike gdje postoji sumnja u nezakonita izdavanja”, saopštili su iz Inspekcije.

Kako saznajemo, ova policijska akcija je provedena nakon niza incidenata koje su proteklih nekoliko dana počinili migranti smješteni u jednoj od tih kuća.

Posljednji takav incident dogodio se u četvrtak naveče, kada su migranti napali jednu ženu. Tada su se potukli s policijom i nekolicinom građana Bihaća koji su pritekli u pomoć.

Prije tog incidenta, u blizini autobuske stanice u Bihaću potuklo se nekoliko migranata, a jedan od njih je pucao iz plinskog pištolja.

Inače, na području Bihaća inspekcijski organi kontrolišu one koji izdaju smještaj migrantima, što je jedna od mjera koje je nedavno naredila Vlada USK.

Istovremeno, u petak je na lokalitetu Vučjak, na mjestu nekadašnje deponije, počelo podizanje šatora u koje će biti smješteni migranti koji nemaju smještaj ili su prekobrojni u prihvatnim centrima.

U narednom periodu planira se prebacivanje svih njih na novu lokaciju, iako su iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) saopštili da se radi o neuslovnom lokalitetu i da oni neće pružiti podršku ovim aktivnostima.

Također, mještani nekoliko naselja u blizini Vučjaka potpisali su peticiju kojom se protive da migranti tamo budu smješteni. I pored toga, Mustafa Ružnić, premijer USK, i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, poručili su da će se istrajati na tim aktivnostima kako bi se smanjio pritisak migranata na urbani dio grada.

Erik Nelson, američki ambasador u BiH, i Metju Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, trebalo je u petak popodne da stignu u Bihać i pretpostavlja se da je u fokusu njihovog razgovora s predstavnicima kantonalnih i gradskih vlasti trebalo da bude situacija s migrantima.

Za nedjelju, s početkom u 19 sati, u organizaciji neformalne grupe građana, najavljeno je veliko okupljanje nezadovoljnih građana na gradskom trgu pod motom “Bihać je naš grad”.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!