Magazin

Vjerovanje za Mali Božić: Kada sat noćas otkuca ponoć uradite ovo

Svi koji vrijeme mjere po julijanskom kalendaru večeras dočekuju novu godinu. Ipak, osim što je sutra “1. januar po drugi put” crkva slavi praznik za koji su vezani zanimljivi narodni običaji. Zato je večerašnja noć veoma posebna!

Početak nove godine po julijanskom, odnosno 14. januar po gregorijanskom kalendaru je dan kada crkva proslavlja praznik Svetog Vasilija Velikog, kao i sećanje na obrezivanje Isusa Hrista. Ovaj dan u narodnu je ipak mnogo poznatiji kao Mali Božić.

Loading...

Običaji vezani za ovaj praznik drevni su i potiču još iz prethrišćanskih vremena. Vjerovalo se da novu godinu treba dočekati budan, pa je zbog toga noć pred nama veoma posebna, prenosi Istorijski zabavnik.

Stari vjeruju da svi kojima je protekla godina bila baksuzna i puna nedaća, ponoć treba da dočekaju kraj otvorenog prozora. Kada sat otkuca 12 puta, potrebno je provoriti kroz prozor i izgovoriti: “Bilo, ne ponovilo se!” Nakon toga potrebno je poljubiti dragu osobu i, kaže narod, to je garant za uspješnu i srećnu novu godinu.

Slično, u nekim srpskim krajevima kažu da je ovo vrijeme dobro za proricanje budućnosti.

Naročito u ovo vjeruju djevojke jer noć pred Mali Božić može da im “prorekne” kada će se udati. Potrebno je da prije svanuća, odu na tavan ili posljednji sprat kuće u kojoj žive i kroz prozor bace napolje nešto od svoje odjeće. Ako stvari padnu tako da su usmjerene od kuće to je znak da će i one poći u tom pravcu tj. udaće se.

Čak i da ne vjerujete u ove običaje i da su oni za vas samo “bapske priče” nema razloga da vam večerašnja noć ne bude prijatna. Zagrlite i poljubite voljenu osobu i opustite se uz one do kojih vam je stalo. Biće dobro i vama i njima!
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!