Društvo

BiH i dalje bez vakcine protiv HPV-a

BANJALUKA – Iako Humani papiloma virus (HPV) može, prema riječima stručnjaka, izazvati i neka od najtežih oboljenja, poput raka grlića maternice, vakcine protiv ovog virusa u BiH još nema.

“U Republici Srpskoj zasad još nemamo vakcinu protiv HPV-a”, istakli su za “Nezavisne” u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Loading...

U Federalnom zavodu za javno zdravstvo naveli su da ni u FBiH nema vakcine protiv HPV-a.

“U FBiH se vrši vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti, a još nema vakcine protiv HPV-a”, rekli su u Zavodu.

Arijana Elenkov, specijalista ginekologije i akušerstva, kazala je da HPV može dovesti čak i do karcinoma grlića maternice, vagine, vulve, anusa i penisa kod muškaraca.

“Genitalna infekcija HPV-om je polno prenosiva bolest. Grupa HPV ima preko 100 tipova virusa, od kojih je preko 30 polno prenosivo. U određenom broju slučajeva kod inficiranih osoba se neće razviti nikakvi simptomi i infekcija može spontano da nestane”, pojasnila je Arijana Elenkov.

Prema njenim riječima, kod preostalog broja inficiranih će se manifestovati kao genitalne bradavice – kondilomi, intraepitelna neoplazija – prekarcinomski stadijum bolesti ili neki od već pomenutih karcinoma.

Navela je da tokom porođaja može doći do prenosa virusa sa majke na novorođenče, što, kako ističe, u određenom broju slučajeva može rezultirati laringealnim papilomima kod djeteta.

“Ne postoji lijek za infekciju HPV-om. Upotreba kondoma smanjuje učestalost karcinoma grlića, ali ne štiti u potpunosti od infekcije HPV-om”, upozorila je Arijana Elenkov.

Prema nekim podacima, vakcinacija protiv HPV-a smanjuje rizik od raka.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su da se u RS imunizacija obavlja u skladu sa Politikom unapređivanja zdravlja stanovništva u RS do 2020. godine.

“Kalendarom obavezne vakcinacije djece i omladine navodi se obaveza besplatne vakcinacije protiv deset zaraznih bolesti, a to su tuberkuloza, hepatitis B, difterija, tetanus, veliki kašalj, dječija paraliza, infekcija bakterijom Haemophylus influenza tip b, morbile, rubeola i zaušnjaci”, istakli su u Ministarstvu.

Dodali su da su sve to zarazne bolesti koje se ili javljaju masovno ili mogu imati tešku kliničku sliku.

Navode da je u RS omogućena i vakcinacija protiv infekcija izazvanih pneumokokom i meningokokom, osoba kojima je to preporučeno od strane nadležnog doktora medicine u skladu sa kliničkim indikacijama.

Prema podacima iz studije “HPV ne bira”, koju su radili Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Zavod zdravstvenog osiguranja Kanona Sarajevo i JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, vakcinacija sprečava nastanak i razvoj abnormalnosti epitela grlića maternice koje uzrokuju HPV tipovi koje sadrži ta vakcina.

“Postoje dva tipa vakcine: jedna koja je zaštita od četiri tipa HPV-a koji su uzrok 70% karcinoma, te tipovi 6 i 11, koji uzrokuju 90% kondiloma. Druga vakcina sprečava infekciju tipovima 16 i 18”, navedeno je u ovoj studiji.

Kada je u pitanju vakcinacija protiv HPV-a u regionu, u Hrvatskoj je besplatna vakcinacija za djevojčice i dječake osmog razreda, kao i za srednjoškolce, dok se u Srbiji koristi samo kao komercijalna usluga.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!