Društvo

Jukić: Branim pravo na pozivanje na zakon, u suprotnom odlučuje ulica

SARAJEVO – Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Ružica Jukić izjavila je da svoju nezavisnost u odlučivanju brani od svih nasrtaja, kao i pravo na pozivanje zakonskih odredaba i njihovo tumačenje, jer u suprotnom odlučuje ulica.

Reagujući na medijske istupe sudija Milana Blagojevića i Branka Perića, Jukićeva je u saopštenju za javnost navela da je zakonom utvrđeno da su jedio disciplinske komisije ovlaštene da odlučuju o disciplinskim tužbama, te da ona ne brani predsjednika VSTS-a Milana Tegeltiju već svoju nezavinost u odlučivanju.

Loading...

Ona je Blagojevića, sudiju Okružnog suda Banjaluka, optužila da “veoma često krši Etički kodeks sudija na način da komentariše disciplinske postupke, koji su u toku, kao i sudske postupke prilikom izdvajanja mišljenja, koje treba da ostane tajna za javnost”.

Jukićeva je navela da je Blagojević “postao veliki miljenik pojedinih medija u Federaciji BiH otkako je počeo da kritikuje VSTS, odnosno njegovo rukovodstvo”, te podsjetila na njegovu nedavnu izjavu da su prvostepena i drugostepena disciplinska komisija zloupotrijebile ovlaštenja što ulazi u sferu krivičnog djela zbog odluka koje su donijele.

Ističući da je važno znati ko su “moralni nosioci pravosuđa koji se gotovo svakodnevno pojavljuju u medijima da drže lekcije VSTS-u”, Jukićeva je u saopštenju za javnost navela da je ranije sudija Blagojevića “lišen slobode, a protiv njega je podnesena i krivična prijava”.

Ona je napomenula da je nakon svega jedan od ranijih saziva VSTS-a Blagojevića vratio u pravosuđe, jer je dao ostavku, te da je time stavljen teret postojećem sazivu Savjeta da bude odgovoran za nosioce pravosuđa, koje nije postavio na funkcije.

Kada je riječ o sudiji Branku Periću, Jukićeva je navela da se on očito želio dodvoriti šefu Misije OEBS-a Brusu Bertonu jer, vjerovatno razmišlja, da bi ukoliko bude ponovo prinudne uprave, mogao biti predsjednik VSTV, kao što je to bio na početku njegovog mandata u VSTV-u.

Jukićeva je navela da je Perić svoju tadašnju fukciju iskoristio za ostvarivanje cilja, tj. svoju promociju na neku višu sudsku instancu” i da je “ostvario san da sebe i Meddžidu Kreso imenuje u Sud BiH”.

Ona je istakla da je Perić koristeći službeni položaj za jedan dan imenovao Kreso dva puta, prvo za sudiju Suda BiH, a onda za nekoliko sati za predsjednika Suda, kao i da je zaposlio tadašnju suprugu u JKP “Pokop” prosektura Bare, čiji je tadašnji direktor bio prijatelj Meddžide Kreso.

Jukićeva je dodala i da se Perić, nakon što nije prošao na funkciju za predsjednika Suda BiH, ponovo udružio sa Kreso, te da su postali najveći kritičari VSTV-a.

Prema njenim riječima, Perić “nije naučio osnovnu stvar – da je nezvisnost sudija, nezavisnost od svakoga, samo ne od zakona, Ustava i Evropske konvencije o osnovnim ljudskim slobodama i pravima”.

“To što nam je neka strana zemlja finansijski pomogla, ne znači da se može miješati u sudske postupke i u odluke o imenovanju. Pomažu nam i naše vlade, ali presuđujemo u korist onih, na čijoj je strani zakon, a ne u korist Vlade, kada se pojavi kao stranka u postupku”, navela je Jukićeva.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!