Politika

DEMOS: Preispitati rad svih direktora javnih preduzeća

BANJALUKA – DEMOS smatra da je potrebno nastaviti rad na jačanju povjerenja građana u institucije Republike Srpske i preispitati rad svih direktora javnih preduzeća koja kontinuirano posluju sa gubicima, izjavio je predsjednik ove stranke Nedeljko Čubrilović poslije sjednice Glavnog odbora u nedelju.

“Nikad nećemo stajati iza ljudi koji proizvode gubitke, koji imaju problema sa zakonom. Radićemo na preispitivanju pogrešnih odluka donesenih u određenim institucijama, ma ko da je u pitanju, bilo da je riječ o našim kadrovima, a ukazivaćemo i na sve ostalo”, rekao je Čubrilović novinarima.

On je naveo da su ovo pitanje pokrenuli da bi se odgovornost podigla na viši nivo, a ne zbog toga što DEMOS nema direktora u javnim preduzećima, koji proizvode gubitke.

Čubrilović je naglasio da je namjera da Republika Srpska bude poželjno mjesto za život, a ne da ima odlaske, manji broj rađanja, upisa u školu, radnih mjesta…

Prema njegovim riječima, demografski oporavak je presudan za Republiku Srpsku, a neophodno je utvrditi konkretne mjere radi ostvarivanja demografskog oporavka.

“Vlada preduzima određene mjere da bi tu situaciju dovela u povoljniju poziciju, ali smo svjedoci činjenice da svake godine imamo manji broj djece upisane u osnovne škole, manji broj studenata na fakultetima i sve ono što Srpskoj ne ide u prilog”, rekao je Čubrilović.

Jedan od zaključaka Glavnog odbora da se ova stranka s ciljem demografske obnove zauzima za povećanje zaposlenosti i prosječne plate u Republici Srpskoj, kao i za poboljšanje ukupnog životnog standarda građana, prvenstveno mladih bračnih parova.

Zaključak je i da DEMOS smatra da potrebnim da se izmijene zakoni u oblasti lokalne samouprave s ciljem povećanja nadležnosti gradova i opština, koje treba da bude praćeno njihovom intenzivnom koordinacijom sa Vladom Republike Srpske i drugim institucijama.

Govoreći o koalicionom sporazum, Čubrilović je rekao da je taj dokument pripremljen za potpisivanje, ali da još ništa nije potpisano i da implementacija ide postepeno.

“Nismo najzadovoljniji kako se to odvija”, rekao je Čubilović.

Kada je riječ o neformiranju vlasti na nivou BiH, Čubrilović je rekao da to pravi određene probleme i Republici Srpskoj, prvenstveno, u vezi sa investicijama.

“Formiranje vlasti u kompletnom sastavu znači ozbiljnost jedne države i poruku svima onima koji žele da sarađuju sa ovim prostorom da to mogu da realizuju”, rekao je Čubrilović.

Glavni odbor DEMOS-au nedelju je razmatrao nekoliko tačaka među kojima su i aktuelna politička situacija u Republici Srpskoj i BiH, informacija i zauzimanje stavova o pitanju pregovora sa koalicionim partnerima u vršenju vlasti na nivou Srpske.

Na današnjoj sjednici formirano je Predsjedništvo Glavnog odbora DEMOS-a.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!