Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Prosječna plata prvi put veća od 900 KM 

Prosječna majska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 903 KM i to je prvi put da prelazi granicu od 900 KM, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić.

On je naglasio da je u odnosu na april nominalno veća za 0,7 odsto, a realno za 0,6 odsto. 

“To je prvi put da neto plata prelazi granicu od 900 KM i u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalni rast plate zabilježen je u svih 19 područja djelatnosti”, rekao je Komić novinarima u Banjaluci prezentujući društveno-ekonomske pokazatelje za maj. 

Najviša prosječna plata od 1.385 KM u maju isplaćena je u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je najniža – 623 KM isplaćena u djelatnosti građevinarstva. 

Majska bruto plata iznosila je 1.401 KM. 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj u maju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na april u prosjeku su veće za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku veće za 0,6 odsto. 

Najveći procentualni rast cijena od četiri odsto u maju ove godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježen je kod stanovanja usljed većih cijena čvrstih goriva i plina, dok je u tom periodu najveći pad cijena od 11,9 odsto bio kod odjeće i obuće zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće.  

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button