Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Vlada RS stavlila van snage Izvještaj Komisije o Srebrenici

Vlada Republike Srpske stavila je danas van snage Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banjaluci juna 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine i s tim u vezi Zaključak Vlade Republike Srpske sa 16. posebne sjednice održane 29. oktobra 2004. godine.

Nakon razmatranja Informacije o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koja je razmatrana na 29. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 14. avgusta, Vlada Republike Srpske je stavila van snage o izvještaje Radne grupe Vlade Republike Srpske donesene 30. marta i 30. septembra 2005. godine za sprovođenje zaključaka iz konačnog Izvještaja Komisije za Srebrenicu sa svim prilozima i s tim u vezi Zaključak Vlade Republike Srpske, broj 02/1-020-376/05, od 31. marta2005. godine.

“U cilju cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992-1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada Republike Srpske formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992-1995 godine. Sastav i zadaci Komisije odrediće se posebnim rješenjem”, navedeno je saopštenju Vlade Republike Srpske emitovanom nakon vanredne sjednice.

Vlada Srpske navodi da, u cilju objektivnog i nepristrasnog načina utvrđivanja stradanja Srba u Sarajevu, a zbog neispunjenja naloga Doma za ljudska prava BiH od strane Vlade Federacije BiH, formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će ispitati i sačiniti izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine.

Sastav i zadaci Komisije biće određeni posebnim rješenjem.

“Zadužuje se Ministarstvo pravde da u roku od 60 dana pripremi metodologiju rada i predloži Vladi sastav komisija iz prethodnih tačaka. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja”, navedno je u zaključcima Vlade Republike Srpske.

Odbačeni neustavni pokušaji Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH

Vlada Republike Srpske odbacuje kao neustavne i nezakonite pokušaje Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da rasporede pripadnike drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske.

U saopštenju iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske nakon današnje vanredne sjednice ističe se da je, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske jedino nadležno za sprovođenje zakona i održavanje bezbjednosti na teritoriji Republike Srpske, te zahtijeva od Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da obustave sve neustavne i nezakonite aktivnosti kojima se ugrožava ustavni položaj, teritorijalni integritet, te nadležnosti institucija Srpske.

Vlada nalaže Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da, u skladu sa Ustavom i zakonima, svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske bez saglasnosti Vlade Srpske.

Vlada izražava spremnost da, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, te Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, nastavi ostvarivati saradnju sa svim nadležnim institucijama u BiH u pravcu ostvarivanja kontrole i rješavanja migrantske krize u BiH.

U saopštenju se napominje da ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Izvor
SRNA
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button