Politika

Srpska dobila nova ministarstva

Usvajanjem Zakona o republičkoj upravi po hitnom postupku okončana je prva posebna sjednica Narodne skupština Republike Srpske.

Zakonom o republičkoj upravi mijenja se organizacija i djelokrug rada određenih ministarstava, te se osnivaju Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Loading...

Pored navedenog, kao samostalna republička upravna organizacija osniva se Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, a koje prestaje da radi.

Za ovaj prijedlog glasala su 53 poslanika.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić rekla je da se ovim prijedlogom zakona mijenja organizacija i oblast rada određenih ministarstava u cilju funkcionalnije organizacije prilagođene savremenim kretanjima.

– Kao samostalna republička upravna organizacija osniva se republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje sa radom – istakla je Rešićeva.

Tokom rasprave, poslanik PDP-a Јelena Trivić rekla je da smatra da nadležnosti Ministarstva za trgovinu i turizam treba da se dodaju budućem ministarstvu privrede, te da se formira ministarstvo za demografiju s ciljem rješavanja demografskih pitanja u Republici Srpskoj.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić smatra da je ovaj zakon dobro rješenje, te da treba postojati Ministarstvo trgovine i turizma jer je turizam razvojna šansa za sarajevsko-romanijsku i hercegovačku regiju.

Poslanik SP-a Maksim Skoko smatra da ovo zakonsko rješenje treba pozdraviti, a posebno osnivanje ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Na posebnoj sjednici izabrani su srpski delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, te delegati za Vijeće naroda Srpske.

Poslanici su izabrali i Nebojšu Zgonjanina za generalnog sekretara Skupštine.

Izabrani su i članovi radnih tijela najviše zakonodavne institucije.

Podsjećamo, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, u nastavku prve redovne sjednice, izabrali su juče potpredsjednike ove institucije.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!