BanjalukaPrivreda

Nema podsticaja bez doprinosa

Apel na vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj da redovno uplaćuju doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje

Poreska uprava RS i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluju na vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj da redovno uplaćuju doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, jer u suprotnom neće moći ostvariti pravo na podsticaje.

Iz Poreske uprave navode da su prema Zakonu o doprinosima RS, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, obveznici doprinosa i nosioci registrovanih nekomercijalnih i komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj, te da je ovim zakonskim rješenjem precizno definisan obračun osnovice za doprinose. Ističu da su nosioci komercijalnog gazdinstva dužni da uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje, dok su vlasnici nekomercijalnog gazdinstva u obavezi da plaćaju samo doprinose za zdravstveno osiguranje.
.
Dodaju da je naplata doprinosa od poljoprivrednika do sada bila na izuzetno niskom nivou. Od 42.569 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u 2016. godini doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje uplatilo je svega 8.147 poljoprivrednika, a lani njih 8.723.

Loading...

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je ukidanje podsticaja za one koji ne budu izvršavali svoje obaveze posljedica primjene pomenutog zakona.

Istakli su da procijenjeni iznos obaveza nosilaca poljoprivrednih gazdinstava po osnovu doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje na godišnjem nivou iznosi 10,93 miliona KM.

Izvor
Glas Srpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!