Politika

Još nema odluke gdje će Radovan Karadžić izdržavati kaznu

SARAJEVO – Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) još uvijek nije odlučio u kojoj državi će Radovan Karadžić izdržavati doživotnu kaznu zatvora, dok njegova odbrana kaže da su tražili da budu uključeni u taj proces, ali su odbijeni.

Advokat Piter Robinson je rekao da nemaju informaciju o bilo kojoj odluci o tome gdje će Karadžić izdržavati kaznu, te da su tražili da budu obaviješteni o tome kojim zemljama se obraćaju i da učestvuju u odlučivanju, ali da su odbijeni.

“Nismo imali naznaka o bilo kojoj odluci o tome gdje će predsjednik Karadžić izdržavati kaznu. Tražili smo da budemo obaviješteni kojim se zemljama obraćaju i da damo neki doprinos tom procesu, ali Sekretarijat je to odbio. Rekli su jednom kada odaberu zemlju i postignu dogovor, oni će nas obavijestiti i tada tražiti naše komentare”, kazao je Robinson.

Iz Mehanizma je za BIRN BiH pojašnjeno da je predsjednik MMKS-a odgovoran za odlučivanje gdje će osuđena osoba izdržavati kaznu, te da će Karadžić kaznu izdržavati u jednoj od država koje su sa Ujedinjenim nacijama (UN) zaključile sporazum.

Kako su rekli, Pravilnik o postupku i dokazima Mehanizma predviđa da se premještanje osuđene osobe izvrši što je prije moguće, ali da za to nije određen rok.

“U skladu s relevantnim uputstvom za praksu, predsjednik će prilikom odlučivanja uzeti u obzir niz informacija, uključujući sve relevantne stavove koje je izrazio osuđeni”, naveli su iz MMKS-a.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!