Region

Vulin: Beograd neće dopustiti da mu drugi čuva nebo

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je vojno vazduhoplovstvo počelo da diže glavu i da Srbija neće dopustiti da njeno nebo i suverenitet čuva neko drugi.

“Nećemo kao mnoge druge zemlje, nekad i bogatije i razvijenije, dopustiti da bilo ko drugi čuva naše nebo i naš suverenitet. Da bi to bilo moguće stigli su avioni, stigla je tehnika, stići će i u većem broju, ali vodiće se računa i o ljudima”, rekao je Vulin povodom Dana roda avijacije.

Loading...

Vulin je na vojnom aerodromu Batajnica kod Beograda otkrio tablu sa novim nazivom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”, po imenu pilota koji je poginuo u borbenom letu 1999. godine protiv NATO-a.

On je rekao da je agresija zapadne vojne alijanse na SRЈ ostavila strašne i duboke tragove, razorenu zemlju, skoro uništeno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu i da je cijelom svijetu poslala poruku da je sila opravdanje samo po sebi.

“Ako ne možete da je kaznite ne smijete ni da joj se suprotstavite”, rekao je Vulin, prenijeli su beogradski mediji.

On je naglasio da je srpski narod prije 20 godina pokazao kakve ljude ima.

“Prije 20 godina pokušali su da ubiju Srbiju, ali su uspjeli da ubiju međunarodno pravo”, istakao je Vulin.

Nemanja, sin pukovnika Milenka Pavlovića, rekao je na svečanosti da je njegov otac 4. maja sa aerodroma u Batajnici poletio u legendu.

“Danas na veliki pravoslavni praznik Svetog Iliju mi kao porodica stojimo na istom aerodromu koji nosi njegovo ime. Nama je velika čast da najveći vojni aerodrom u zemlji nosi ime našeg oca, čije je junaštvo besmrtno”, rekao je Nemanja.

Pukovnik Milenko Pavlović bio je dobitnik brojnih državnih priznanja, među kojima su Orden za hrabrost, počasni pozlaćeni letački znak, Zlatni letački znak, Orden Svetog Vladike Nikolaja, za čast, hrabrost, viteštvo i njegovanje tradicije.

Na 20. godinu od pogibije, Pošte Srbije su štampale personalizovanu poštansku markicu sa njegovim likom.

Vojni aerodrom u Batajnici otvoren je 15. maja 1951. godine, a promijenio je naziv 6. juna ove godine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!