Politika

Đokić: Povećanjem plata zaustaviti odlazak radnika

BANJALUKA – Predsjednik Sindikata saobraćaja i veza Republike Srpske Nebojša Đokić istakao je danas da su male plate u oblasti saobraćaja u Srpskoj, što je razlog sve većeg odliva radne snage i da to treba zaustaviti.

On je naveo da je prosječna plata radnika u djelatnosti saobraćaja za prošli mjesec bila 691 KM i da može pokriti tek 36 odsto potrošačke korpe u Srpskoj.

“Nemamo potpisan granski kolektivni ugovor, ali imamo potpisane pojedinačne kolektivne ugovore u preduzećima `Pošte Srpske` i `Aerodromi Srpske`, gdje imamo dosta dobro regulisana i zagarantovana prava”, rekao je Đokić na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da je u martu bilo 12.000 zaposlenih u djelatnosti saobraćaja, od kojih su oko 4.000 članovi ovog sindikata.

Đokić je pojasnio da su članovi ovog sindikata, osim radnika ova dva preduzeća i zaposleni u preduzećima “Željeznice Republike Srpske”, kao i radnici iz privrednih subjekata u privatnom vlasništvu u drumskom prevozu, te određeni broj preduzeća koji se bavi održavanjem saobraćajnica.

Govoreći o preduzeću “Aerodromi Republike Srpske”, Đokić je naveo da su radnici u ovom preduzeću maksimalno angažovani na svojim radnim mjestima, te da je neophodno da se ti radnici adekvatno plate.

“Zbog veoma malih plata, suočavamo se i sa problemom velikog odlaska radne snage u svim oblastima, a poslodavci nikako da shvate da se taj problem može riješiti jedino značajnim povećanjem plata”, rekao je Đokić.

Kada je riječ o drumskom saobraćaju, Đokić je naveo da plata vozača u ovoj oblasti iznosi između 450 i 550 KM, te da postoje poslodavci kod kojih nema organizovanog sindikata i kod kojih se najviše krše prava radnika.

On je izrazio zadovoljstvo što se u oblasti javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u posljednje vrijeme popravila situacija kada je riječ o tehničkoj ispravnosti vozila.

Kada je riječ o komunikaciji sa predstavnicima Udruženjem poslodavaca saobraćaja i veza, Đokić je ocijenio da je ona dobra, ali da to nema velikog značaja, jer je izostao rezultat, a to je kolektivni ugovor.

“Kolektivni ugovor je jedini alat u rukama radnika. Poslije donošenja Zakona o radu intenzivno smo pregovarali na usaglašavanju granskog kolektivnog ugovora, ali nismo došli do dogovora, te se nadam da će u narednom periodu doći do usaglašavanja, ako budemo imali veću dozu kompromisa”, rekao je Đokić.

On je dodao da su predstavnici sindikata na čijem je čelu uputili poziv Udruženju saobraćaja i veza da se 2. septembra sastanu i dogovore dinamiku nastvaka pregovora oko usaglašavanja granskog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Glavnog odbora Sindikata preduzeća “Pošte Republike Srpske” Slobodanka Kuridža izrazila je zadovoljstvo kolektivnim ugovorom koji su radnici ovog preduzeća usaglasili sa poslodavcem, koji obezbjeđuje prava radnika.

“Ono što nas zabrinjava je sve veći odlazak ljudi, te je potrebno da se obnavlja i podmlađuje radna snaga. Novi radnici, osim plate, očekuju i svoja prava i bolje radne uslove”, rekla je Kuridža.

Predsjednik Sindikalne organizacije infrastrukture u preduzeću “Željeznice Republike Srpske” Nikola Stojanović istakao je da su stvoreni uslovi da se plate radnicima u ovom preduzću povećaju.

“Od 2008. godine, kada je bilo 3.600 zaposlenih `Željeznicama Srpske`, nije bilo povećanja plata. Tada su bruto primanja prelazila pet miliona KM, dok sada imamo oko 2.400 radnika, a bruto primanja su ispod tri miliona KM, uz povećanje prihoda”, rekao je Stojanović.

On je upozorio i da je prisutan i problem organizacije posla u preduzeću, jer je sve manje stručnog kadra na izvršnim poslovima, dok je u administraciji previše radnika.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!