Banjaluka

Dobrovoljni davaoci krvi koji nemaju zdravstveno osiguranje bez beneficija

​BANJALUKA – Dobrovoljni davaoci krvi koji dragocjenu tečnost daju jednom, 10 ili 100 puta, a nemaju zdravstveno osiguranje, nemaju pravo ni na kakve beneficije.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS kažu da su prava i beneficije dobrovoljnih davalaca krvi regulisani Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu i participacije.

Loading...

Ovim pravilnikom je utvrđeno da su svi osigurani dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od 10 puta trajno oslobođeni participacije.

“Oni koji su darovali krv manje od 10 puta oslobođeni su plaćanja participacije 12 mjeseci od posljednjeg davanja krvi”, rekli su u ovom zavodu.

Prema ovom pravilniku, prava i beneficije dobrovoljnih davalaca krvi odnose se samo na one davaoce koji imaju zdravstveno osiguranje.

Svi ostali davaoci tečnosti koja život znači koji nemaju zdravstveno osiguranje, ma koliko puta darovali krv, nisu oslobođeni participacija.

Ljubiša Batar, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi grada Banjaluka, rekao je da će ovo udruženje ići sa prijedlogom Gradskoj upravi da se onim davaocima koji su krv darovali preko 50 puta omogući besplatna mjesečna karta ili parking, ali da smatra da oslobađanje od participacije onih davalaca koji nisu osigurani nije održivo.

“Mislim da bi to bilo preveliko opterećenje za Fond zdravstvenog osiguranja RS. Mi smo zadovoljni benefitima koje imamo, jer na primjer banjsko liječenje ili neke medicinske pretrage kao što je magnetna rezonanca mnogo koštaju, a mi smo u potpunosti oslobođeni plaćanja”, rekao je Batar.

Goran Marjanović, član Upravnog odbora Društva dobrovoljnih davalaca krvi “Zdravlje” iz Bijeljine, kaže da u njihovom društvu nerijetko imaju slučajeve redovnih davalaca krvi koji nemaju zdravstveno osiguranje, te da će se boriti da i ovi davaoci ostvare ista prava i benefite.

“Iako se redovno borimo za prava davalaca krvi, oni koji nemaju zdravstveno osiguranje nemaju benefite. Nadamo se da ćemo vremenom i to da promijenimo”, kazao je Marjanović.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da u RS mali broj građana nema nikakvo zdravstveno osiguranje.

Ističu da postoje različiti načini kako neko može ostvariti zdravstveno osiguranje, te da se pored zaposlenja ili penzije, građani mogu osigurati preko Zavoda za zapošljavanje RS, ali ih može i osigurati član porodice.

“Takođe, lica koja su korisnici prava iz Zakona o socijalnoj zaštiti mogu se prijaviti preko Centra za socijalni rad. Važno je istaknuti da su sve naše poslovnice otvorene da pruže pomoć i podršku za građane koji eventualno nisu u sistemu osiguranja”, rekli su u FZO RS.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!