Društvo

Lete milioni: Srbiji i Hrvatskoj desetine miliona maraka godišnje za kontrolu leta jer BiH nema kadrova

Bosnu i Hercegovinu će ove godine koštati oko 27,5 miliona maraka to što domaći kontrolori još nisu sposobni da preuzmu kontrolu nad našim kompletnim vazdušnim prostorom.

Prema odluci Savjeta ministara BiH, toliko je planiramo da ove godine bude plaćeno Agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (CCL).

Srbijanci će iz budžeta BiH dobiti tačno 11.990.640 KM, a Hrvati 15.544.152 maraka.

– U slučaju da CCL ili SMATSA u toku 2018. prestanu sa pružanjem usluga kontrole vazdušnog saobraćaja u prostoru BiH, povrat iznosa veće i manje naplate biće urađena na osnovu stvarnih troškova za pružene usluge – navodi se u Odluci o raspoređivanju prihoda po osnovu putne naknade u vazdušnom prostoru BiH za 2018.

Na osnovu te odluke, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) dobiće 51.955.565 KM, uključujući troškove EUROCONTROL-a u iznosu 3.588.532 KM, dok će Direkcija za civilnu avijaciju BiH dobiti 2.274.863 BAM.

Naime, kontrolori BHANSA uspjeli su u novembru 2014. da preuzmu kontrolu vazdušnog prostora BiH do 10.000 metara visine, ali prelet aviona koji lete iznad 10.000 metara i dalje kontrolišu stručnjaci iz Srbije i Hrvatske.

To BiH godišnje košta desetine miliona maraka jer je gornji sloj sa više preleta aviona i najvećom zaradom.

U vrijeme kada su susjedne zemlje kontrolisale i letove ispod 10.000 metara to je BiH godišnje koštalo oko 30 miliona maraka.

Kako je najavljeno, BiH bi tek 19. oktobra 2019. trebalo da preuzme kompletnu kontrolu nad svojim nedom, a do tada bi 69 kontrolora leta trebalo da završe školovanje za taj zahtjevan posao. Većina njih radiće u Sarajevu.

Ukoliko bude ispoštovan novi rok, to će značiti da je Bosni i Hercegovini od rata bilo potrebno 23 godine za uspostavljanje sistema.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!