Politika

SNSD poziva PDP da istog trenutka napusti Savjet ministara (VIDEO)

Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao je da inicijativom o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Senada Bratića člana SDA, PDP izlazi iz konteksta priče koju su imali lideri partija prije neki dan. Smatra da zbog odstupanja od dogovora PDP-ov ministar treba da napusti Savjet ministara.

Žunić podsjeća da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poslije izjava Bakira Izetbegovića o inicijativi za promjenu imena Republike Srpske pozvao na sastanak predsjednike političkih partija u Srpskoj na kojem su zauzeli zajednički stav.

Loading...

Napisali su, ponavlja Žunić zajedničku izjavu, koju je potpisao i lider PDP-a Branislav Borenović i jasno je da sa ovim pokušajem sada, PDP odstupa od dogovorenog.

“Zauzet je jasan stav da ukoliko dođe do apelacije, treba da reagujemo sa vanrednom sjednicom na kojoj bi definisali status Republike Srpske, a samim tim i status Senada Bratića. Upravo to je bio zajednički sav nakon sastanka”, navodi Žunić.

Kako ističe, sada poslanik PDP-a, Dragan Galić svojom inicijativom ili inicijativom mentora, ono što je bilo zajedničko i ono što su podržali lideri stranaka u Srpskoj, zanemaruje, tražeći smjenu Bratića.

“Ne spominjete da u ovom trenutku vaš ministar inostranih poslova Igor Crnadak sjedi i u NSRS, ali i sa Denisom Zvizdićem. Zvizdić je neki dan ponovio da je inicijativa Izetbegovića došla u pravom trenutku. Sada je to izgleda nebitna stvar. Ovdje je valjda poenta da se sve ono što ne valja u Federaciji i raspad sistema u upravljanju BiH, prebaci u Srpsku”, rekao je Žunić.

Dodaje da je PDP na ovaj način izašao iz zajedničkog dogovora.

“Јasno je da to ima drugi kontekst. Oni žele da izazovu krizu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Vijeću naroda. To je pokušaj da se blokira jedini parlament koji u BiH funkcionise”, istakao je Žunić.

Iz SNSD pozivaju PDP da istog trenutka napusti Savjet ministara. Ističu, ukoliko napuste i na taj način daju do znanja da ne podržavaju Bakirovu inicijativu i SNSD će razmatrati smjenu Senada Bratića.

Sličnog mišljenja je i poslanik SNSD-a Srđan Mazalica koji kaže da poslanici SDS-a i PDP-a ugrožavaju dostojanstvo Republike Srpske upravo zato što skreću pažnju sa ekonomsko-socijalnih tema na neke teme kojima pokušavaju da izazovu štetu Srpskoj, te da ugroze dostojanstvo Narodne skupštine.

“Šta je dostojanstvo Narodne skupštine? Na dnevnom redu imamo mnoge tačke koje se odnose na život naših građana. Međutim, ovdje se radi o opsežnoj operaciji, dogovor između SDA i PDP-a i SDS-a, kojima je cilj da zadrže što duže potojeći Savjet ministara u tehničkom mandatu”, naveo je Mazalica.

SDA je kaže pokrenula inicijativu smišljeno u dogovoru sa SDS-om i PDP-om o promjeni naziva Republike Srpske i da samim tim spriječi formiranje novog Savjeta ministara.

“Mi želimo da formiramo Savjet ministara, da smijenimo nesposobne Srbe, koji rade protiv interesa Republike Srpske”, podvukao je Mazalica.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!