Banjaluka

Inspektorat RS: Piralen u podzemnim vodama u “Incelu” u propisanim granicama

​BANJALUKA – Kod svih pet uzoraka podzemnih voda uzetih u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci analizom je utvrđeno da su vrijednosti piralena, teških metala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika u granicama propisanim Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je 2. avgusta po nalogu republičke vodne inspekcije u “Incelu” uzeto pet uzoraka podzemnih voda, te da je uzorkovanje i analize izvršila ovlaštena i akreditovana laboratorija “Institut za vode” iz Bijeljine.

Loading...

Za potrebe uzorkovanja, kako se naglašava, obavljeno je bušenje i postavljanje četiri pijezometra na lokacijama na kojima je ranijim analizama potvrđeno prisustvo piralena i teških metala, a korišten je i jedan postojeći pijezometar.

“Za vode druge klase kojoj pripadaju i Vrbas i Vrbanja definisana je vrijednost polihrorovanih bifenila /PCB/ 0,02 miligrama po metru kubnom, a analizama je utvrđena vrijednost od 0,01 miligram po metru kubnom”, pojašnjavaju iz Inspektoratu.

U saopštenju se naglašava da je analizom prisustva teških metala u dva uzorka utvrđeno povećano prisustvo olova koje odgovara parametrima propisanim za vode treće klase, a u svim uzorcima utvrđeno je povećano prisustvo bakra čije vrijednosti odgovaraju parametrima za vode treće i četvrte klase.

Analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika, dodaje se u saopštenju, utvrđena su odstupanja koja odgovaraju parametrima propisanim za vode četvrte i pete klase, što je direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji Poslovne zone “Incel” u proteklih 30 do 40 godina, s obzirom na tehnološke procese koji su korišteni od samog početka.

Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertskom timu koji će u saradnji sa međunarodnim konsultantima raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!