Nauka i tehnologija

Microsoft potvrdio da je Windows ranjiv

Ranjivost računara sa Windows oprativnim sistemom, koji koriste 64-bitne Intel i AMD procesore, mogla bi hakerima da omogući pristup lozinkama, privatnoj komunikaciji i drugim podacima koji se čuvaju u kernel memoriji operativnog sistema.

Zbog toga se korisnicima savjetuje da ažuriraju softver svojih računara kako bi izbjegli rizik od “SWAPGS napada” procesora.

Loading...

Osjetljivost na potencijalne napade primijećena je kod Intelovih procesora proizvedenih od 2012. godine do danas. Sa druge strane, iz AMD-a negiraju da su njihovi procesori osjetljivi na napade.

Kompanija iz Redmonda je zato udružila snage sa proizviđačma procesora, kako bi zajedno pronašli rješnje problema.

Prva ažuriranja koja ispravljaju ovu ranjivost objavljena su još 9. jula, a svi koji su ih instalirali obezbijedili su svoje računare od potencijalnih napada.

I pored toga što se opasnost povećava sa povećanjem broja ranjivih procesora, stručnjaci ističu da napadači najvjerovatnije ne ciljaju obične korisnike. Naime, SWAPGS napadi zahtijevaju mnogo više vremena, pa je malo vjerovatno da će oni biti usmjereni na računare koji ne sadrže onu vrstu informacija koja može da posluži kao sredstvo za ucjenu ili osnova za neki još ozbiljniji napad.

Upkos takvim tvrdnjama, napadači koji imaju dovoljno resursa i znanja da iskoriste ranjivost 64-bitnih procesora, mogli bi da dođu do vitalnih informacija. I pored toga, malo je vjerovatno da će se “ozbiljni” hakeri, čiji je cilj da na takav način dođu do novca, odlučiti za ovakvu vrstu napada.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!