Društvo

Svjetski fenomen u BiH: Grad sa oko 200 blizanaca

Bužim, grad na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, opravdano, nosi epitet grad blizanaca. Od oko 20.000 stanovnika, trenutno je oko 200 blizanaca. Sama činjenica, da je u četiri ratne godine rođen 21 par, govori da je Bužim grad sa najviše blizanaca u regionu.

Kako su rekli Bužimljani, postala je praksa da se, umjesto iščekivanja muškog ili ženskog djeteta, u ovom gradu iščekuju blizanci. Gotovo svuda ćete u ovom gradiću sresti blizance.

Loading...

“Ima tu jednojajčanih, dvojajčanih, istopolnih ili oba pola. Svaka druga kuća ima blizance”, rekla nam je Šefika Aldžić, koja i sama ima dvije kćerke, bliznakinje, Saru i Laru koje imaju po 11 godina.

Trenutno, u samom centru Bužima očekuje se rođenje blizanaca, a jedan par je rođen prošlog mjeseca. Neki od njih su se raselili, ali redovno se vraćaju u rodni grad, pa je u planu godišnja organizacija druženja blizanaca u Bužimu.

“U planu je podnošenje inicijative da se postavi tabla na ulazu u grad, na kojoj će pisati “Bužim, viteški grad i grad blizanaca”, rekao nam je jedan Bužimljanin.

Nakon toga, kako je rekao za Avaz, u planu je i osnivanje udruženja blizanaca, čiji će predsjednik biti blizanac.

Ranija medicinska istraživanja su  pokazala da je taj fenomen vezan za žene, a ne za muškarce.

(Avaz.ba)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!