Društvo

Mlade u tuđinu guraju niske plate i neizvjesnost

BANJALUKA – Iz Banjaluke smo se suprug i ja prije dvije godine preselili u Beč. Naravno, nedostaje nam zavičaj, ali je položaj mladih, kada je riječ o zaposlenju, platama i ostalim parametrima, ovdje neuporedivo bolji u odnosu na BiH.

Rekla je to za “Nezavisne” Violeta Letić (31) povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, koji je u BiH obilježen ukazivanjem na brojne probleme – jedne muči nezaposlenost, a druge, koji rade, niske plate i neizvjesnost da će to radno mjesto sačuvati.

Loading...

Iz Instituta za razvoj mladih KULT ističu da je Međunarodni dan mladih u drugim zemljama posvećen transformaciji obrazovanja i novim tehnologijama, a u BiH je dočekan u atmosferi masovnog odlaska, nezaposlenosti i uskraćivanja osnovnih ljudskih prava.

“I ove, kao i prethodnih godina, BiH ga obilježava u ozračju nepoštivanja zakona i nedostatka strateških dokumenata, prebrojavanju onih koji odlaze i nabrajanju razloga zašto to čine. U međuvremenu konkretna rješenja izostaju”, rekli su iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Nikola Stjepanović, predsjednik Omladinskog savjeta RS, rekao je za “Nezavisne” da se položaj mladih popravio u odnosu na raniji period, ali, sudeći po njegovim riječima, to nije dovoljno.

“Recimo, lokalne zajednice treba da izrade lokalne omladinske politike, da rade na kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih, na poboljšanju njihovog obrazovanja”, rekao je Stjepanović te dodao da je nezaposlenost jedan od gorućih problema koji muče mladu populaciju.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, u Banjaluci je juče održan okrugli sto o predstojećoj reformi republičkog obrazovanja, a poručeno je da je ona potrebna radi poboljšanja njegovog kvaliteta, uvođenja novih tehnologija i više praktične nastave te snažnijeg povezivanja sa tržištem rada.

Branka Malešević, pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport Srpske, rekla je da se mladi, prema nekim ranijim anketama, žale upravo na nepovezanost sistema obrazovanja sa tržištem rada, manjak praktične nastave i preopširnu teorijsku nastavu, što otežava njihovo zapošljavanje nakon školovanja. Podsjetila je da Vlada radi na projektima podrške zapošljavanju mladih preduzetnika do 35 godina te da je ove godine planirano zapošljavanje 770 pripravnika putem projekata Zavoda za zapošljavanje.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, rekao je da našim političarima treba da bude prioritet ko će ovdje ostati, a ne podjela fotelja.

Povodom 12. avgusta – Međunarodnog dana mladih, iz Saveza samostalnih sindikata BiH pozvali su sve nadležne da učine dodatni napor da BiH učine zemljom u kojoj će mladost ostajati i raditi, razvijati se i napredovati.

“Velika stopa nezaposlenosti, obrazovni sistem koji nije usklađen sa potrebama tržišta rada, nesigurna radna mjesta i nedovoljna primanja, svakodnevno mlade ljude tjeraju da bolju i sigurniju sadašnjost, ali i budućnost traže u zemljama zapadne Evrope ili na drugim kontinentima”, poručili su sindikalci.

Fočanski tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH oslikaće mural kod Akva parka “Ušće” sa motivom krila, povodom Međunarodnog dana mladih.

Ova asocijacija, koja od kraja 2017. godine ima i tim u Foči, postala je prepoznatljiva po “socijalnom danu”, akciji srednjoškolaca kojom jedan dan u školi mijenjaju radnim danom, zarađujući novac kojim finansiraju svoje aktivnosti.

U fočanskom timu Asocijacije srednjoškolaca u BiH navode da još nisu uspjeli da se dogovore sa školom i resornim ministarstvom o odsustvovanju sa časova, tako da dnevnicu zarađuju u drugoj smjeni nakon škole. (Srna)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!