Banjaluka

Počinje gradnja 14 kilometara vodovoda, stiže voda za 5.400 stanovnika

U narednih desetak dana započeće izgradnja 14 kilometara vodovodne mreže podsistema „Zvijezda“, u okviru velikog projekta „Crno vrelo“. Zahvaljujući izgradnji ovog dijela najvećeg vodovodnog projekta na području Srpske, već u ovoj godini bi više sela sa rubnih dijelova Manjače trebalo dobiti pitku vodu u svojim domovima.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, izjavio je da će, na osnovu provedenog tendera, radove na podsistemu „Zvijezda“ izvoditi preduzeće „Prijedorputevi“. Naglasio je da će u ovaj projekt Grad investirati 1,1 miliona KM, koje su obezbjeđene ovogodišnjom emisijom gradskih obveznica.

Loading...

On je istakao da će se graditi tri kraka podsistema „Zvijezda“, i to za sela Goleše, Pervan i prema Đurića glavici.

-Regionalni sistem „Crno vrelo” je u ovom momentu najveća investicija kada je u pitanju gradnja novih vodovoda i trebalo bi da obezbijedi vodosnadbijevanje za 20.000 stanovnika sa rubnih područja Banje Luke i Prijedora – naveo je Bilčar.

On je podsjetio da je u toku gradnja fabrike vode u okviru ovog sistema, za koji je Vlada RS izdvojila dva miliona KM.

-Očekujemo da do kraja avgusta završimo fabriku vode, a uporedo radimo i ova tri kraka, tako da bi prvi potrošači mogli dobiti vodu već u septembru ove godine– istakao je Bilčar.

Prema njegovim riječima, za naredne godine planira se proširenje ove mreže.

Podsistem „Zvijezda“ pokriva sljedeća sela: Gornji Pervan, Donji Pervan, Goleši, Čokorska Polja, Borkovići, Donja Bistrica, Gornja Bistrica i Gornja Piskavica.

Veći dio pobrojanih naselja se snabdijeva sa rezervoara „Subotica“, te završetkom podsistema i prepriključenjem dijela potrošača dobile bi se dodatne količine vode koje bi se sa „Subotice“ mogle distribuirati prema Koprivnjaku i gradu.

Zahvaljujući ovom podsistemu, biće obezbjeđeno stabilno vodosnadbijevanje za 1.810 domaćinstava, odnosno 5.400 stanovnika sa ovog područja.

Novi vodovodi u pripremi

Uz obezbijeđena sredstva za gradnju više novih vodovoda, od kojih je podsistem „Zvijezda“ najveći, Grad očekuje i milion KM od Vlade RS za još dva velika projekta u Česmi i u Jagarama.

– U Česmi ćemo raditi rezervoar za treću i četvrtu visinsku zonu, čime bi se stvorili uslovi da naredne godine počnemo sa izgradnjom sekundarne mreže. Kada je riječ o Jagarama, radićemo rezervoar za drugu i treću visinsku zonu, pumpne stanice i potisni cjevovod – zaključio je Bilčar.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!