Društvo

Počeo Velikogospojinski post: Ovo su pravila kojih vjernici treba da se pridržavaju

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice – Velike Gospojine, koji se slavi 28. avgusta.

Velikogospojinski post uvijek počinje na Svete mučenike Makaveje 14. avgusta i traje 14 dana. Ustanovljen je u slavu Uspenija Presvete Bogorodice, kada se obilježava dan kada se Bogorodica uspela na nebo. 

Loading...

Post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane i pića, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, riječi i djela, te pojačanju molitava i činjenju dobrih djela. 

Tokom ovog posta za ishranu se koristi biljna hrana pripremljena na vodi, osim subote i nedjelje kada je dozvoljena upotreba ulja i vina. Riba se u toku ovog posta jede samo na praznik Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta po novom kalendaru. 

Nekada su tokom ovog posta, koji se ubraja u stroge, bile zabranjene javne priredbe i spektakli. 

Uz jednodevne postove svake srijede i petka, osim mesopusnih sedmica, te praznika Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja i Krstovdana, Srpska pravoslavna crkva propisuje četiri velika posta, i to Velikogospojinski, Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!