Region

Prva ovogodišnja žrtva groznice zapadnog Nila

Žena (84) iz Beograda koja je bila hronični bolesnik i oboljela od groznice zapadnog Nila preminula je, što je prva ovogodišnja žrtva koja se može dovesti u vezu sa tim virusom u Srbiji.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” objavio je da su do danas na teritoriji Srbije registrovana tri slučaja obolijevanja od groznice zapadnog Nila, i to u Beogradu dva potvrđena i jedan vjerovatni sa jednim smrtnim ishodom. 

Do 15. avgusta godine u zemljama EU u humanoj populaciji prijavljeno je 68 slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila i to u Grčkoj 48, Rumuniji osam, Kipru pet, Italiji tri, Mađarskoj dva, te po jedan slučaj u Bugarskoj i Francuskoj. 

U istom periodu u zemljama EU registrovano je šest smrtni ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolijevanjem od groznice Zapadnog Nila i to u Grčkoj četiri i Rumuniji dva. 

Infekcija virusom zapadnog Nila na području Srbije prvi put je zvanično registrovana krajem jula 2012. godine. 

Od 2012. do 2018. godine u Srbiji je registrovano 989 slučajeva ove groznice, a zabilježeno je i 97 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa tim oboljenjem. 

Groznica zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. 

Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok se čovjek zarazi slučajno i infekcija se sa njega dalje ne prenosi.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!