Društvo

Slovenci kupe bh. radnike, nadležni bez rješenja

BANJALUKA – Slovenački poslodavci više ne čekaju da radnici iz BiH pokucaju na njihova vrata, već po njih dolaze lično kako bi ih odveli i pružili uslove rada koji su za ovdašnje prilike obično nedostižni.

Loading...

To se najbolje moglo vidjeti na današnjem sajmu zapošljavanja, koji je organizovan u Banjaluci, a gdje su 22 firme iz ove zemlje ponudile oko 150 radnih mjesta. Sudeći prema posjeti, oni će moći da biraju koga će zaposliti s obzirom na ogromno interesovanje građana koje je vladalo od jutra, a koji su stajali u redu kako bi predali zahtjev za posao.

Da će ovaj vid pronalaska radne snage biti dugoročan, pokazuje to da su na njemu organizovani seminari i radionice na kojima su kandidate obučavali kako da se pripreme za slovenačke poslodavce i kako da što prije dođu do radnih dozvola.

Interesantno je da su za rad u Sloveniji lobirali i oni koji su donedavno bili građani BiH. Među njima je i Veselin Prodana, koji je prije godinu i po dana sa suprugom i djecom napustio Gradišku i zaposlio se u preduzeće “Nimrod”, a koje je danas tražilo mesare.

“Radio sam po lokalnim mesnicama u Gradišci, ali je sve bilo krpljenje. Realno, Slovenija nije obećana zemlja, ali se od dvije plate u kući mogu platiti sve obaveze i da vam ostane nešto novca do sljedeće plate, a to je ovdje veoma teško”, posvjedočio nam je on.

Dodaje kako na poslu dobija regres i božićnicu te da su uslovi rada korektni.

“Naslušao sam se dosta priča kada sam otišao tamo kako su škrti i kako iskorištavaju radnike, ali to nije tako. Svi koji imaju probleme, imaju kod naših ljudi”, kazao nam je on.

Tomaš Livar, njegov tehnički direktor, kaže kako je u pitanju vrijedan radnik, kao i svi koji dolaze sa ovih prostora.

“Ako je radnik predan svom poslu, kod nas može da zaradi između 800 i 1.000 evra. Plata u posljednjih 15 godina nikada nije zakasnila nijedan dan”, kazao je on.

Kompanija “Odelo”, koja pravi zadnja svjetla za auto-industriju, došla je po alatničare.

“Zaposlili smo oko 120 ljudi sa područja BiH i okoline Banjaluke i naša iskustva su veoma dobra”, kaže Sara Košić, predstavnica ove firme.

U Sloveniju bi želio i Davor Pavić iz Novog Grada, koji je izgubio svaku nadu da će se nešto u zemlji promijeniti.

“Ovdje više nema života. U Novom Gradu je situacija, blago rečeno, katastrofa. Skoro 50 odsto Novljana je otišlo, a isto je i u Dubici i Kostajnici. Gdje god sam konkurisao, nisam uspio jer je sve išlo na stranačkoj osnovi i na poznanstvo”, priča Pavić.

Banjalučanin Žarko B., koji je na sajam došao s kćerkom, ali, kako kaže, više iz radoznalosti, nije se složio s njim.

“Mislim da mladi treba da ostanu i da ne napuštaju zemlju. Oni bi trebalo da se zaposle u svom gradu i osnuju porodice. Stvarno ne znam šta misli ova vlast”, prokomentarisao je on.

Sajam nije prošao neopaženo u domaćoj poslovnoj zajednici. Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca, kaže da poslodavci negoduju i ističu da sadašnji pristup institucija problemu odliva radne snage nije adekvatan. Dodaje kako informacije do kojih je Unija došla govore da u Sloveniji postoji znatan broj radnih mjesta koja nude, a na kojima su uslovi rada veoma loši, te da “nije sve kao u izlogu”. Smatra kako je prvi korak ka zaustavljanju odlaska radne snage rast plata.

“Mi kao Unija poslodavaca zastupamo stav da mora doći što prije do rasterećenja oporezivanja rada kako bismo bili u prilici da značajnije povećamo plate zaposlenih u RS. Mislimo da aktivne mjere zapošljavanja do sada nisu dale efekat pa te politike treba preusmjeriti isključivo na rast privatnog sektora i afirmaciju privatnog kapitala”, poručio je Aćić.

Milenko Savanović, doskorašnji ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kaže kako se smanjenjem fiskalnih opterećenja dovodi u pitanje prihodovna strana budžeta.

“Dobra volja postoji. Bivša vlada je učinila maksimum napora, kao i poslodavci, ali bez novih investicija i radnih mjesta, ne vidim ozbiljnije pomake. Međutim, politička situacija je nestabilna i rovita pa onemogućuje strane i domaće investitore da ulažu ozbiljan novac”, ocjenjuje Savanović.

Jelena Trivić, ekonomista i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, smatra kako su za negativne trendove odgovorni svi segmenti društva, ali najviše politika. Prema njenim riječima, problem se uglavnom ignoriše i pokušava da se minimizira.

“Vlada i institucije vlasti konstatno šalju jedne te iste poruke i plasiraju priče da je malo puno i da mrvicama treba biti zadovoljan. Tu su i izgovori da su odlasci regionalni trend, kao i da se na Zapadu mora raditi po tri posla da bi se preživjelo, što nije tačno. To su poruke koje obeshrabruju ljude i mora se s njima prestati”, kaže Trivićeva.

U resornom ministarstvu poručuju kako Vlada sprovodi brojne mjere i aktivnosti u cilju stvaranja što boljeg poslovnog okruženja i sigurnosti za rad.

“Samim tim nastojimo popravljati uslove za rad i ulaganja domaćih i stranih investitora za ostanak aktivne radne snage na ovim prostorima”, kažu u Ministarstvu rada i podsjećaju kako je od 2007. kroz programe zapošljavanja uloženo 106.773.180 KM i zaposleno 32.187 lica.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!