Svijet

Nakon Brexita više rasističkih napada na učenike iz istočne Evrope

LONDON – U školama u Engleskoj i Škotskoj povećan je nivo rasizma i ksenofobije prema učenicima iz istočne Evrope nakon referenduma o “Bregzitu” 2016. godine, rezultati su najnovijih istraživanja.

Britanski dnevnik Guardian piše da rezultati istraživanja koje je predvodio Univerzitet “Strečklajd” pokazuju da je 77 odsto ispitanih učenika izjavilo da su bili izloženi rasizmu, ksenofobiji ili nasilništvu. 

Loading...

Prema rezultatima istraživanja, 49 odsto učenika reklo je da su napadi bili učestaliji nakon referenduma održanog 2016. godine. 

List piše da su učenici istraživačima rekli da su bili meta verbalnih uvreda na ulici i u javnom prevozu. Zabilježeno je i nekoliko fizičkih napada, ali djeca ističu da se većina incidenata desila u školi. 

Pojedini učenici su optužili prosvjetne radnike jer ignorišu slične incidente te da se određeni broj njih smijao i pridružio uvredama. 

Autor izvještaja Danijela Sajm koja je rezultate nedavno objavila na konferenciji Evropskog socijološkog udruženja u Mančesteru ističe da napadi i neintervencija pojedinih prosvjetnih radnika utiču na mentalno zdravlje učenika i izaziva osjećaj da ne pripadaju Velikoj Britaniji. 

Istraživači su izvršili ispitivanje između oktobra 2016. godine i maja 2018. godina ispitali su više od 1.000 učenika koji imaju između 12 i 18 godina. 

Učenici su, uglavnom bili iz Poljske, Rumunije i Litvanije, a u Britaniji žive najmanje tri godine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!