Politika

Stari Savjet ministara dočekaće nove izbore?

SARAJEVO – Nakon što u utorak članovi Predsjedništva BiH nisu postigli dogovor u vezi sa Godišnjim nacionalnim programom (ANP) i imenovanjem Zorana Tegeltije za kandidata za mandatara Vijeća ministara pojedini političari, ali i analitičari su mišljenja da BiH neće dobiti novo Vijeće ministara do narednih opštih izbora 2022. godine.

Tako Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, rekao je juče “Nezavisnim” da je sve moguće pa i da BiH bude paralizovana, ali i da staro Vijeće ministara dočeka naredne izbore.

Loading...

“Kada smo potpisali sporazum, SDA je shvatila da će u Brisel biti poslan reducirani dokument ANP-a i da će se to desiti prije imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara”, naglašava on i ističe da lideri i stranke treba da nastave razgovore i da pronađu kompromis.

Da bi staro Vijeće ministara moglo da dočeka naredne izbore, kao i Vlada FBiH, mišljenja je i Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

“To ne bi bilo dobro. Mislim da ni međunarodna zajednica više BiH ne bi uopće smatrala kredibilnim partnerom u razgovorima prema NATO-u i EU. Bliži sam tome da vjerujem da će se,  ipak, u ovom periodu koji je pred nama naći kompromis. I drago mi je da na sjednici Predsjedništva BiH nije bilo prepucavanja, jer je ostavljen prostor da se dogovorimo. Jednostavno za BiH je jedino rješenje kompromis”, kazao je Cvitanović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dan nakon sjednice Predsjedništva BiH izjavio je da u sporazumu koji su potpisala trojica lidera sve jasno piše i da zbog toga neće pristati ni na kakve kompromise.

Za Dodika, s formiranjem vlasti ne treba da se kalkuliše. Riječ je, kaže, o legitimnom predstavljanju i podsjeća da se dobro zna ko su izborni pobjednici.

“Samo ću reći da nema cijene, pa ni za formiranje Savjeta ministara koju smo spremni da platimo da kalkulišemo s tom pričom o NATO-u. Pogledajte porodice stradalih vojnika Italijana koji su ovdje bili u operacijama u vrijeme bombardovanja. Oni su dobili na njihovim sudovima da im isplate odštetu zato što nisu bili obaviješteni da će biti bačen osiromašeni uranijum i zbog toga su pobolijevali od malignih bolesti. Umrlo ih je 17. A evo sada se se oglasili i njemački vojnici”, istakao je Dodik.

Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a, smatra da se potenciranjem ANP-a i odgađanjem sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bio imenovan mandatar želi minimalizirati i ustavni kapacitet i volja srpskog naroda.

“SNSD-u se želi osporiti pravo da implementira izbornu volju građana Republike Srpske”, kazao je Košarac za “Nezavisne” poručivši srpskim ministrima u Vijeću ministara BiH da, ukoliko žele da ojačaju RS, jedini put i jedini način je da se povuku iz te institucije i da time otklone sve politike koje žele da minimaliziraju učešće srpskog naroda na zajedničkom nivou.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, smatra da su Željko Komšić, Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović željeli da stvore novu krizu u BiH.

“Oni su željeli da isprovociraju Milorada Dodika i da onda kod međunarodne zajednice kažu: ‘Evo, mi bismo nešto napravili i uradili, ali ne možemo od Dodika i od Republike Srpske'”, kaže Đokić.

I Vehid Šehić, politički analitičar, smatra da nije isključeno i da se ne može očekivati da staro Vijeće ministara dočeka nove izbore, a kao jedan od najupečatljivijih primjera navodi grad Mostar, koji od izbora 2012. godine nema novu vlast. Ističe da je temeljno pitanje šta su se lideri uopšte sporazumjeli.

“Potpisati sporazum pa ga onda različito tumačiti, proizvodi nove nesporazume, ali i ukazuje na neodgovornost partnera. Mi živimo u zemlji gdje svako sve tumači na svoj način i priznaje samo ono što mu odgovara. A kad imate selektivan pristup, onda nemate vladavinu prava i nemate pravnu sigurnost. Nije ovo prvi sporazum koji je proizveo nesporazum. Mi živimo tako već duži niz godina, a to samo ukazuje da nema političke odgovornosti.

Lars Gunar Vigemark, predsjednik Delegacije EU u BiH, smatra da EU žali što na sjednici Predsjedništva BiH nije došlo do imenovanja mandatara za sastav Savjeta ministara, te da nema potrebe da se situacija dramatizuje, već da politički lideri treba da implementiraju sporazum koji su sami potpisali, a da nesporazume, ako ih ima, rješavaju kroz dogovor.

Naglasio je da je važno da novi Savjet ministara BiH bude formiran prije sastanka zemalja članica EU o mišljenju Evropske komisije koji će biti održan narednih mjeseci, te da treba hitno raditi na tome.

Da se što prije mora formirati Savjet ministara BiH, ali i vlast u FBiH, juče je zaključeno nakon oproštajnog susreta Vigemarka sa Radovanom Viškovićem, predsjednikom Vlade RS

“Višković je istakao da neformiranje vlasti na nivou BiH i u FBiH jedanaest mjeseci nakon izbora onemogućava rješavanje mnogih životnih i ekonomskih pitanja, koje građani očekuju od svojih izabranih predstavnika vlasti”, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Na jučerašnjem sastanku srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi ocijenili su da je neophodno što skorije formirati Savjet ministara BiH.

Komšić zatražio provjeru za Tegeltiju

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zatražio je od SIPA i OBA bezbjednosnu provjeru Zorana Tegeltije, kandidata za mandatara Savjeta ministara.

Zahtjev je poslan 19. avgusta uoči redovne i vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo da se nađu Godišnji nacionalni program (ANP) i imenovanje mandatara. To je, inače, redovna procedura prilikom imenovanja kandidata za mandatara.

Han: Lideri da se drže roka

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johanes Han poručio je liderima SNSD-a, SDA i HDZ BiH Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se drže roka koji su postavili nakon što su 5. avgusta potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara.

“Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju da će formiranje vlasti napredovati kako bi se ubrzale neophodne reforme na evropskom putu. Lideri su 5. avgusta postavili tridesetodnevni rok. Moraju ispoštovati vlastitu posvećenost tom roku i ostati vjerodostojni”, naveo je Han.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!