Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Poreska uprava kontroliše isplatu plata u kovertama

Poreska uprava Republike Srpske će u narednom periodu započeti pojačane kontrole širom Republike Srpske sa ciljem otkrivanja onih poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu, odnosno u koverti.

“Primjetno je da se, i pored činjenice da je Vlada RS Zakonom o podsticajima u privredi RS omogućila povrat dijela doprinosa, određeni broj poreskih obveznika ne pridržava zakonskih propisa, te da isplaćuje dio plate u koverti, a radnika prijavljuje na minimalni iznos plate čime čini utaju poreza i doprinosa”, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Iz Poreske uprave upozoravaju da će poseban akcenat u kontrolama biće stavljen na one poreske obveznike koji prijavljuju radnike na minimalan iznos plate, te će se vršiti analiza odnosa dobiti određenog poreskog obveznika i broja prijavljenih radnika na minimalnu platu.

Ističu da se sve ovo se dešava i pored činjenice da je Vlada RS, koja konstantno radi na iznalaženju mjera koji bi uticale na rasterećenje privrede i poboljšanje položaja radnika, donošenjem Zakona o podsticajima u privredi RS stvorila pretpostavke, kako za povećanje plata u realnom sektoru, tako i privlačenju domaćih i stranih investitora u privredi. To zakonsko rješenje Vlade RS ima za cilj veću platu za radnike i prevođenje cjelokupnog novčanog iznosa koje radnik dobije u legalne tokove, odnosno smanjenje sive zone rada. 

U julu i avgustu ove godine, Poreska uprava je izvršila 42 kontrole poreskih obveznika koji su isplaćivali minimalna lična primanja, te su kod njih 18 utvrđene nepravilnosti kod obračuna poreza i doprinosa na lična primanja, zbog čega je naloženo plaćanje obaveza po osnovu doprinosa u iznosu od 589.517 KM, a po osnovu poreza 120.789 KM.

“Očekujemo da će nam u ovoj akciji pomoć pružiti i sami radnici koji su prijavljeni na minimalac, a koji dio plate dobijaju u koverti. Oni sve to mogu prijaviti na brojeve telefona i elektronsku adresu Poreske uprave RS, a inspektori Poreske uprave RS će po zaprimljenoj prijavi istražiti tog poreskog obveznika. Ova akcija pojačanih kontrola je nastavak aktivnosti Poreske uprave RS na suzbijanju sive ekonomije i sprečavanju poreskih obveznika da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i doprinosa i budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji posluju legalno”, zaključuju iz Poreske uprave Republike Srpske.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button