Društvo

Bez dogovora sa “Željeznicima” i Naftnom industrijom Srpske

Konfederacija sindikata Republike Srpske tvrdi da predstavnici “Željeznica” i Naftne industrije Srpske nisu ispoštovali dogovor ovog sindikata i Vlade Srpske o zaključivanju kolektivnih ugovora za zaposlene u navedenim preduzećima.

U otvorenom pismu predsjedniku Vlade i predsjedniku Republike, predsjednik Konfederacije sindikata Željko Tepavčević naveo je da je dogovor bio da se kolektivni ugovori potpišu do 15. septembra, ali da poslodavci ne žele dogovor sa sindikatom.

Loading...

U Konfederaciji navode da je porazno to da “u vremenu kada se država odriče dijela poreskih prihoda u korist zaposlenih, poslodavci to ne žele provesti u djelo kroz kolektivne ugovore i na način kako je to definisano zakonom”.

“Cijeneći opredijeljenost Vlade ka poboljšanju statusa zaposlenih u Srpskoj, vjerujemo da ćete uložiti dodatne napore, da zajedno riješimo ova dva, lako rješiva pitanja i pokazati socijalno neodgovornim poslodavcima da je Republika Srpska mjesto gdje se poštuju zakoni i radnička prava”, navedeno je u pismu.

Iz Konfederacije ističu da će ovaj sindikat pozvati sve zaposlene na solidarnost kako bi svim dozvoljenim oblicima sindikalne borbe pomogli kolegama u ove dvije oblasti.

Konfederacija sindikata Republike Srpske u otvorenom pismu poziva predsjednika Vlade i predsjednika Republike da sa pozicija nivoa vlasti koju predstavljaju uđu u rješavanje ovog problema i sankcionišu neodgovorne poslodavce, jer je u interesu svih institucija i građana Srpske da se pokaže opredijeljenost da radnici treba da imaju zagarantovana prava, da rade na svojim mjestima, da im ta prava garantuje i država kroz zakone i kolektivne ugovore, a ne da “svoja prava traže na ulici”.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!