Politika

Čubrilović: Srbi očekuju pomoć u dobijanju statusa nacionalne manjine u Sloveniji

LJUBLJANA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da su ga predstavnici Saveza srpskih društava u Sloveniji danas informisali o problemu sa kojim se susreću jer nisu priznati kao nacionalna manjina, te da očekuju da se u rješavanje tog pitanja uključe vlasti Srpske i Srbije.

Loading...

Čubrilović je istakao da im to čini dodatni problem u realizaciji nekih njihovih projekata, jer nisu sastavni dio budžeta, odnosno politike koja se vodi na nivou države.

“Mislim da su u obavezi svi političari i u Srbiji i u Republici Srpskoj da stanu u zaštitu tih ljudi u kapacitetu u kome je to moguće”, rekao je Čubrilović poslije sastanka sa predstavnicima Saveza, koji u Sloveniji okuplja 16 društava.

On je naglasio da je siguran da će Republika Srpska nastojati da animira one koji o tome odlučuju da to pitanje riješe na zadovoljstvo tih građana.

Čubrilović je napomenuo da su Srbi, poslije Slovenaca, najbrojniji narod u Sloveniji, ali oni u toj državi nemaju ono što su dobili Slovenci u Srbiji.

“Oni očekuju da reciprocitet vrijedi i za njih kao što to vrijedi za Slovence u Srbiji i Republici Srpskoj”, rekao je Čubrilović.

Čubrilović je napomenuo da oni nisu nezadovoljni odnosom lokalne zajednice niti države prema njima kao prema građanima.

Problem o kojem su ga upoznali predstavnici Saveza srpskih društava u Sloveniji Čubrilović kaže da je pomenuo u današnjem razgovoru sa poslanikom u slovenačkom parlamentu Zmagom Jelinčičem.

On je podsjetio da je stav Jelinčiča poznat ovdašnjoj javnosti kada je riječ i o BiH i o Republici Srpskoj.

“Jelinčič je zadovoljan saradnjom kakvu ima sa institucijama, a pogotovo našim medijskim prostorom. Uskoro će biti u Banjaluci na raznim sastancima i sigurno je da ćemo se ponovo sresti”, rekao je Čubrilović.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!