Banjaluka

Banjaluka će stipendirati učenike koji odaberu deficitarna zanimanja

Grad Banja Luka stipendiraće učenike koji se odluče da se školuju za neka od nedostajućih zanimanja na tržištu rada, poput bravara i zidara, u okviru gradskog programa stipendija, vrijednog oko 1,6 miliona KM.

Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport predložilo je deficitarna zanimanja za narednu školsku/akademsku godinu, za koja će Grad Banja Luka dodijeliti stipendije.

Loading...

Riječ je o zanimanjima za učenike srednjih škola: bravar, zidar, zidar-moler i mesar, te za studente: diplomirani profesor biologije, diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva i diplomirani inženjer elektrotehnike.

Navedeno je to u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2019/2020. godinu, koja će se naći pred odborncima na sjednici 15. maja.

Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, koji su u tekućoj školskoj godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja/struke, a koja u narednoj školskoj godini nisu definisana kao deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.

Za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, u narednoj školskoj/akademskoj godini, istom odlukom, planirano je da bude izdvojeno ukupno 1,6 miliona KM.

Pojedinačni iznosi stipendija bili bi nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Kada je riječ o tekućoj školskoj/akademskoj godini, tokom maja biće uplaćena peta rata za 1.236 učenika i treća za 361 studenta, koje Grad stipendira.
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!