Region

Brnabić: Bez kompromisa nema rešenja za Kosovo

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je kompromisno rješenje jedino moguće rješenje kosovskog pitanja, kojim bi i jedna i druga strana dobile stabilniju, srećniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet.

Brnabićeva je za “Blic” rekla da rješenje kosovoskog problema mora da podrazumijeva upravo ono što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvijek naglašava, a to je da obje strane nesto izgube, ali i da nešto dobiju.

Loading...

“Odnosno, da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo”, kazala je premijerka Srbije.

Ona podsjeća da je Vučić, kada je većina u Srbiji podržavala zamrznuti konflikt na KiM, imao političke hrabrosti da pokrene pitanja dogovora Srba i Albanaca.

“To je bila teška, nepopularna, ali u isto vreme jedna ispravna i odgovorna odluka. Time se pokazuje briga za generacije koje dolaze jer postoji jedna opasnost koju zamrznuti konflikt nosi sa sobom, a to je da se u nekom trenutku on odmrzne. Nažalost, mnogo vremena i mnogo prilika smo propustili da rešimo ovo pitanje. Danas se zbog toga nalazimo u mnogo težoj situaciji nego što je to bio slučaj pre 10 ili 15 godina”, kaže Brnabić.

Na pitanje šta misli o najavama dijela opozicije da će bojkotovati parlamentarne izbore na proljeće, ona je rekla da je to njihovo demokratsko pravo, ali i njihov jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalaze, a u koju su sami sebe doveli.

“Kada vam je jedina politika već duže vreme vređanje i pretnje bez jasnih, konstruktivnih kritika i bez trunke objektivnosti da kažete da je nešto ipak dobro urađeno, onda dođete do toka da nemate ni podršku ni ideju s kojom ćete izaći na redovne parlamentarne izbore”, smatra Brnabić.

Govoreći o LGBT zajednici i nadama koje polažu u nju, Brnabićeva je upozorila da postoji ozbiljna zamjena teza kod onih koji je kritikuju i ponovila da ona nije LGBT predsjednica Vlade, već predsjednica Vlade koja je LGBT.

“Ono što sam pokušala da uradim jeste da svojim primerom pozitivno utičem na ljude u Srbiji koji iz raznoraznih razloga osporavaju LGBT prava. Želela sam da kroz mene vide da se LGBT zajednica ni u čemu ne razlikuje od heteroseksualne. Da volimo ovu zemlju. Da želimo da živimo u njoj, doprinesemo našem društvu”, kaže premijerka.

Ona dodaje da je svjesna svih problema LGBT zajednice u Srbiji i da joj se činilo da će to što ne krije svoje opredeljenje dovesti do nekog pomaka u društvu.

“Ne mislim svakako da je to dovoljno, ali je to početak, i to značajan. Žao mi je što LGBT zajednica tako ne misli i to što sam ja uradila ne prepoznaje. Ja ću dalje raditi da status te zajednice bude u budućnosti bolji, kao i svih ostalih u Srbiji”, kaže predsednica Vlade Srbije.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!