Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

TUŽNA STATISTIKA Banjalučki amfiteatri SVE PRAZNIJI, prijemni ispit polagalo 300 MLADIH MANJE

Prijemni ispit na Univerzitetu u Banjaluci polagalo je 2.039 kandidata, među kojima je najmanje zainteresovanih za Rudarski fakultet, na kome je znanje testiralo petoro budućih studenata.

Iako su prošlogodišnji rezultati prijemnih ispita pokazali ogroman manjak studenata, trend pada zaniteresovanosti za fakultete nastavlja se i ove godine.

Univerzitet u Banjaluci bilježi konstantan pad upisanih studenata, koji sve češće studiraju na privatnim fakultetima, kao i na onima van granica države. 

Tako je u prvom roku za prvi ciklus studija Univerziteta u Banjaluci prijemni polagalo za 300 studenata manje nego prošle godine, a desilo se i to da je za jedan fakultet prijavljeno samo pet studenata.

Riječ je o Rudarskom fakultetu koji svake godine upisuje sve manje studenata.

Sudeći prema podacima Univerziteta, tužna statistika zaobišla je Medicinski fakultet, na kome je znanje testiralo 390 kandidata, kao i Elektrotehnički za koji je prijavljeno njih 215.

Mašinski, građevinski, filološki i pravni zainteresovali su po stotinu studenata, dok Šumarski i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta ni zajedno nisu imali 50 kandidata.

– Najveće interesovanje kanadidata je za Studijski program Medicina na Medicinskom fakultetu, studijski programi Psihologija i Predškolsko vaspitanje na Filozofskom fakultetu. Zainteresovanih ima i na programu Računarstvo i informatika na Elektrotehničkom fakultetu, kao i na Fakultetu bezbjedonosnih nauka i Arhitektonsko – građevinsko – geodetskom fakultetu – objasnili su na banjalučkom univerzitetu.

Iako akademska zajednica kaže da je situacija još daleko od gašenja studijskih programa, pojedni stručnjaci tvrde da je pred nama vrijeme zatvaranja, ne samo studijskih programa, nego i fakulteta. 

– Situacija je takva da se čak ni na redovnim studijima ne mogu popuniti sva mjesta. Godinama se zapostavljao problem nezaposlenosti visokoškolskog kadra i zato je sada ovako. Najgore će proći oni fakulteti koji su investirali u mnogo studijskih programa i sada nemaju kako da finansiraju infrastrukturu jer nema dovoljno kandidata – rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Dramska umjetnost omiljena

Prijemni ispit za tri studijska programa na Akademiji umjetnosti polagalo je 105 omladinaca, a kako kažu na banjalučkom Univerzitetu, najveće interesovanje vlada za Studijski program Dramska umjetnost.

(srpskainfo)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button