Svijet

Britanija vjeruje da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja

Velika Britanija vjeruje da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja i radiće sa SAD i evropskim saveznicima na zajedničkom odgovoru, rekao je danas britanski premijer Boris DŽonson.

SAD i Saudijska Arabija su ranije za napade izvršene 14. septembra na saudijska naftna postrojenja već okrivili Iran. Pobunjeni Huti iz Jemena preuzeli su odgovornost za napade.

“Britanija sa veoma visokim stepenom vjerovatnosti za napade okrivljuje Iran. Mislimo da postoji velika vjerovatnoća da je Iran odgovoran za napade. Radićemo sa našim američkim i evropskim prijateljima na gradnji odgovora kojim ćemo pokušati i da umanjimo tenzije u Persijskom zalivu”, rekao je DŽonson novinarima na putu ka NJujorku radi Generalne skupštine UN.

Prema njegovim riječima, preuzimanje odgovornosti Huta je “ne može proći” zbog obima, sofisticiranosti, rasprostranjenosti napada za šta oni nemaju kapacitete.

Na pitanje da li će Britanija odbaciti mogućnost vojne akcije, DŽonson je odgovorio da će pažljivo razmotriti prijedlog SAD da se učini više na zaštiti Saudijske Arabije.

Britanski premijer je najavio da će o postupcima Irana u regionu razgovarati sa predsjednikom Hasanom Rohanijem na sastanku u UN, te da će pokrenuti pitanje oslobođenja nekoliko osoba za dvojnim državljanstvom koji su u zatvoru u Teheranu “nelegalno i nepošteno”.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!