Nauka i tehnologija

NASA objavila tekst o uručenju pisma Snežani Ružičić

Na internet stranici američke Agencije za svemirska istraživanja /Nasa/ objavljeno je da je američki ambasador u BiH Erik Nelson uručio načelniku opštine Jezero Snežani Ružičić pismo u kome je potvrđeno da je krater na Marsu nazvan po ovoj opštini u Republici Srpskoj.

U tekstu se podsjeća da je američki ambasador u BiH juče predao pismo Ružičićevoj.

U pismu direktora Službe za istraživanje Marsa pri Nasi DŽejmsa Vocina odata je počast povezanosti ovog gradića i kratera Jezero na koji će sletjeti predstojeća misija naredne godine.

“Neophodan je međunarodni tim stručnjaka za stvaranje i podršku komplikovane misije i ambicije da naredne godine stigne do Marsa. Ponosan sam što će obuhvatiti i mještane Jezera, kao počasne članove misije. Zajedno ćemo istraživati naučno najinteresantnije lokacije na Marsu”, navodi Vocin u pismu.

Povezanost između Marsa i opštine Jezero nastala je odlukom Međunarodne astronomske unije /IAU/ 2007. godine kada je ova organizacija krateru širokom 45 kilometara dodijelila ime po ovoj opštini u Srpskoj.

Krater se nalazi na visoravni Izidis, ogromnom basenu sjeverno od Marsovog ekvatora.

U novembru prošle godine ili 11 godina nakon što je krater “Jezero” dobio ime, Nasa je ovu lokaciju označila kao lokaciju za slijetanje na Mars 2020. godine.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!