Društvo

Nasilje neprihvatljivo, Čizmoviću prijeti isključenje iz Komore

​BANJALUKA – Advokatska komora Republike Srpske osuđuje svaku vrstu nasilja, a njenom počasnom predsjedniku, advokatu Jovanu S. Čizmoviću (69), kojeg koleginica Meliha Filipović (85) optužuje da ju je u utorak ošamario, prijeti nekoliko vrsta sankcija, uključujući i isključenje iz Komore.

“Koleginica Filipović je u srijedu usmeno najavila podnošenje disciplinske prijave protiv kolege Čizmovića, a Komora će tu prijavu, kada je zaprimi, proslijediti disciplinskom tužiocu, koji će nakon razmatranja prijave i dokaza, pretpostavljam, pokrenuti disciplinski postupak”, rekao je za “Nezavisne” Branislav A. Rakić, predsjednik Advokatske komore RS.

Loading...

Prema Rakićevim riječima, nakon toga biće izrečena neka od mjera – oslobađanje, usmena ili novčana sankcija ili isključenje iz Komore.

“U ovom trenutku bilo bi neozbiljno prejudicirati kakva će biti odluka. U svakom slučaju, Komora apsolutno osuđuje svaku vrstu nasilja prema bilo kome, a pogotovo između kolega u obavljanju advokatske djelatnosti”, naveo je Rakić.

Iz Gender centra – Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS kažu da, imajući u vidu zakonske odredbe, ali i činjenicu da je do nemilog događaja došlo u toku službenog postupka, kao i da je Čizmović kao zastupnik stranke u postupku nanio fizičku, ali i psihičku štetu zastupnici druge stranke, smatraju da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.

“U tom smislu Gender centar osuđuje sve oblike nasilja po osnovu pola i poziva sva pravna, fizička lica i odgovorna lica u pravnim licima da se suzdrže od svih oblika nasilja po osnovu pola”, kažu za “Nezavisne” iz Gender centra RS.

Podsjećaju da je Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH zabranjeno nasilje po osnovu pola, a pod šta se smatra svako djelovanje kojim se nanosi ili može biti nanesena, između ostalog, fizička i psihička šteta ili patnja.

“Zaprijećena sankcija za izvršeno nasilje po osnovu pola, prema ovom zakonu, je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina”, rekli su iz Gender centra.

Nakon optužbi iznesenih na račun Čizmovića, ogorčena je i Radmila Žigić, direktorica Fondacije “Lara”, koja ističe da je u pitanju najekstremniji vid nasilja, a posebno zbog toga što se radi o čovjeku iz Advokatske komore RS, koji bi oštećene trebalo da štiti.

“Jedna od otežavajućih okolnosti je i to što žrtva ima 85 godina. Moja očekivanja od akademske, advokatske i svake druge zajednice su da osude ovaj čin nasilja”, rekla je Žigićeva te dodala da je i sama zgrožena.

Čizmović se na naše pozive juče nije javljao, dok nam je Filipovićeva, u kratkom telefonskom razgovoru, potvrdila da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu, kao i prijavu Advokatskoj komori RS.

On je, podsjetimo, dan ranije izjavio da to nije bio šamar, već “dodir po obrazu”, dok je ona rekla da se incident dogodio pred očima službenih lica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove tokom uviđaja u Banjaluci.

“U jednom trenutku Čizmović je počeo razgovarati s geometrom, a ja sam mu rekla da to ne može raditi, jer je stranka u postupku. Tada me Čizmović ošamario tako jako da sam mislila da sam ostala bez pola lica”, rekla je advokatica medijima.

Ovim slučajem, kako nam je zvanično potvrđeno, bavi se i banjalučka policija, koja je o svemu juče obaviještena.

“Policijski službenici će preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, o čemu će, nakon utvrđenog činjeničnog stanja, obavijestiti nadležne organe”, rekli su za “Nezavisne” iz PU Banjaluka.

Inače, juče popodne održana je sjednica Zbora advokata Banjaluka, na kojoj je bilo njih dvadesetak, te su oni, većinom glasova, izglasali da joj ne prisustvuju novinari.

Predstavnici medija željeli su čuti eventualnu raspravu o slučaju koji se odnosi na tvrdnje Filipovićeve da ju je ošamario Čizmović.

Na sjednici je, međutim, odlučeno da o najaktuelnijoj temi, onoj u vezi sa Čizmovićem, bude govoreno na četvrtoj tački dnevnog reda, te da zatim medijima bude proslijeđeno saopštenje.

U saopštenju je navedeno da je Zbor advokata Banjaluka jednoglasno donio zaključak kojim osuđuje svaki napad na advokate, kako od strane trećih lica, tako i sukobe i incidente između samih advokata, ne ulazeći u konkretne slučejeve.

RUGIPP: Obaviještena policija

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) potvrdili su da je došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između dvoje advokata, te da su o incidentu obavijestili policiju.

“U utorak službeno lice RUGIPP-a, zajedno sa službenicima Pravobranilaštva RS i advokatima koji zastupaju dvije strane sa suprotnim interesima u predmetnom postupku, izašli su na lice mjesta gdje se nalaze nepokretnosti koje su predmet upravnog postupka. Tokom rasprave došlo je do verbalnog i fizičkog sukoba između advokata, učesnika postupka”, kažu iz RUGIPP-a.

Dodaju da je službeno lice naložilo prekid postupka, ali su stranke zatražile nastavak, te je on nastavljen u službenim prostorijama RUGIPP- a.

“Šef Područne jedinice Banjaluka obavijestio je nadležnu organizacionu jedinicu MUP-a RS o nastalom incidentu i dostavio im kopiju zapisnika s održane rasprave u kojoj je naveden incident i nastavak održavanja rasprave koja je okončana istog dana. Direktor RUGIPP-a podnio je prijavu Advokatskoj komori RS o nastalom incidentu između advokata”, rekli su za “Nezavisne” iz RUGIPP-a.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!