Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

SAD: Turska će uskoro izvršiti invaziju na sjever Sirije

VAŠINGTON – Bijela kuća je saopštila da će Turska uskoro izvršiti invaziju na sjevernu Siriju, što je proširilo bojazan da će meta biti kurdski borci koji su saveznici SAD u višegodišnjoj borbi protiv terorističke Islamske države.

Već mjesecima turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan prijeti da će početi vojni napad na kurdske snage na sjeveru Sirije, koje turska vlada većinom smatra teroristima. Turska je nezadovoljna što se ne realizuje dogovor sa SAD o formiranju zone bezbjednosti duž granice dvije zemlje.

Kurdske snage snosile su najveći teret borbe protiv militanata Islamske države koju su vodile SAD, pa su američki republikanci i demokrate upozorili da će omogućavanje takvog napada poslati “zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom svijeta”, prenosi AP.

Američke trupe “neće podržati niti biti uključene u operaciju” i “više neće biti u neposrednoj oblasti” u sjevernoj Siriji, izjavila je portparolka Bijele kuće Stefani Grišam.

Kako navodi agencija, nije jasno da li to znači da će Sjedinjene Države povući svoje trupe iz sjeverne Sirije.

Najava je uslijedila nakon telefonskog razgovora predsjednika Donalda Trampa i Erdogana, saopšteno je iz Vašingotna.

U izjavi Bijele kuće stoji i da će Turska preuzeti strane borce zarobljene u američkoj kampanji protiv Islamske države koje su držale kurdske snage.

Kako se navodi, riječ je o oko 2.500 stranih boraca koji su pretežno evropski državljani.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button