Privreda

Zabranjen uvoz 1.200 igračaka iz Kine zbog zdravstvenog rizika

BANJALUKA – Republička zdravstvena inspekcija zabranila je uvoz dvije pošiljke od 1.188 komada igračaka porijeklom iz Kine, jer je analizom utvrđeno da nisu bezbjedne za upotrebu, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

Loading...

Nakon analiza izvršenih u Institutu za javno zdravstvo Srpske u jednom uzorku utvrđen je povećan sadržaj ftalata iznad dopuštenih količina, a u drugom lako izvlačenje vlakana igračke prilikom potezanja.

Utvrđene nepravilnosti predstavljaju zdravstveni rizik za dječiju populaciju kojoj je proizvod namijenjen, te je rješenjem inspektora zabranjen uvoz pošiljki i naloženo njihovo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje.

Igračke se svrstavaju u predmete opšte upotrebe i njihova kontrola se vrši prilikom uvoza, kao i u unutrašnjem prometu.

Analizama ovih proizvoda ispituju se brojni parametri zdravstvene ispravnosti i kvaliteta koji su karakteristični za dječije igračake, kao što su sadržaj sitnih dijelova, sadržaj ftalata, otpuštanje boja, izvlačenje niti i kose, oštri dijelovi koji mogu izazvati povrede djece, neprijatan miris igračaka i drugo.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!