Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Proizvedena 1,42 miliona metara kubnih šumskih sortimenata u RS

BANJALUKA – U Republici Srpskoj su za devet mjeseci proizvedena 1,42 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, ili manje za šest odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupne mase na sortimente od lišćarskog drveta otpada masa od 766.800 metara kubnih, dok približno 654.000 metara kubnih čine sortimenti od četinarskog drveta.

Najzastupljeniji u proivodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno 462.417 metara kubnih od četinarskog i 260.642 metra kubna od lišćarskog drveta.

Među proizvedenim sortimentima nalazi se i 452.800 metara kubnih ogrevnog drveta lišćara, 137.838 prostornog drveta četinara pogodnog za celulozu i hemijsku preradu.

U Srpskoj je u devet mjeseci prodato oko 1,4 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 7,6 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Najzastupljeniji u prodaji bili su trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je da je po pitanju proivodnje u šumarstvu septembar ove godine bio neznatno bolji nego u prošloj godini, što je imalo i uticaja da podbačaj za devet mjeseci bude manji od polugodišnjeg.

“Sada je pitanje kako će vremenske prilike u narednom periodu do kraja godine omogućiti rad u šumarstvu da bi se zaostajanje za prošlogodišnjim nivoom proizvodnje moglo smanjiti. I dalje su prisutni problemi u vezi sa kooperantima, koji se, uz vremenske uslove, smatraju jednim od glavih problema u ostvarenju nivoa proizvodnje i prodaje u šumarstvu Srpske”, naveo je Šinik.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button