Banjaluka

„DžezRez 000“ 30. aprila u Banjoj Luci

Banja Luka će 30. aprila po prvi put obilježiti Svjetski dan džeza manifestacijom pod nazivom „DžezRez 000“. Ovaj datum ustanovio je Unesko, a Banja Luka će se ove godine priključiti slavljenju džeza, što će doprinijeti njenom pozitivnom imidžu i u smislu kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Banja Luka u okviru „Proljeća u Banjaluci“, a uz podršku Ambasade SAD. Ovogodišnji moto je „Quincy Jones ponovo u Banjaluci“.

Organizator manifestacije – Udruženje građana „REZ“ i Fondacija Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024. istakli su da je koncept „DžezReza“  baziran na domaćim snagama.

„Program će biti šarolikog izraza – od džez roka do etno džeza. Želimo da afirmišemo domaće izvođače i domaću autorku muziku te domaću publiku“, saopštili su organizatori.

Direktor Fondacije Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024. Marko Bilbija rekao je da je koncert „Quincy Jonesa“ u Kulturnom centru Banskog dvora šezdesetih godina, poslužio kao narativ jednog od projekata programa Evropske prestonice kulture.

„Uvidjeli smo ovo kao jedan od simbola onoga što jeste EPK, a to je razvoj kulturnih scenarija u Banjoj Luci“, rekao je Bilbija ističući važnost povratka „Bašte sljezove boje“ u okrilje kulture.

Policijski orkestar će u okviru „DžezReza 000“ da izvede kompoziciju „Banjaluka“ u aranžmanu Dušana Pokrajčića u  defileu koji će da bude od Banskog dvora Kulturnog centra do Bašte sljezove boje.  Publika u Banjaluci imaće mogućnost da sluša banjalučke džez bendove, susretne se sa istinskim poklonicima džez muzike i stvaraocima, pogleda izložbu fotografija i čuje zanimljivo predavanje i razgovor o istorijatu „Bašte sljezove boje“. Partner je Hard Rok radio, koji će toga dana da emituje džez muziku koja će da se sluša u javnom prevozu, tako da će Banja Luka biti u potpunosti u znaku džeza.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!