Društvo

ISTORIЈSKI MOMENAT ZA ZDRAVSTVO: Najveća zdravstvena ustanova Srpske konačno pod jednim krovom (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci su svečano otvoreni Sjeverno krilo i centralni blok UKC-a Republike Srpske. Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je ovako kapitalan projekat, u vrijeme raznih izazova, izgrađen u vrijeme mandata Vlade na čijem je čelu. Vrijednost projekta iznosi 84 miliona evra, a realizovan je za 43 mjeseca.

“Ponosna sam i zadovoljna činjenicom da uprkos poteškoćama, krizom, uspjeli smo da se okupimo i da pokažemo snagu Srpske. Zadovoljna sam što smo pokazali da nešto nemoguće može da postane moguće, a to je ovaj UKC i ovaj projekat koji je istorijski”, rekla je premijerka Srpske.

Navela je da je najvažnije dvije stvari da liječite čovjeka i da ga učite.

Loading...

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je čestitao na ovom uspjehu.

“Smatram ovo radnim uspjehom. Јoš 1998. godine sam zatekao Klinički centar u očajnom stanju. Prioritet je bio da počnemo rekonstrukciju. Čekali smo da se vratimo 2006. godine da počnemo sa tim. U međuvremenu pet godina, sve je stajalo”, izjavio je Dodik.

Naveo je da se išlo postepeno, da su se obezbjeđivala sredstva i da su se na teret države i buddžeta izgradio ovaj UKC.

“Iskoristili smo da svaki čovjek koji nešto radi, mjeri se po onome što ostavi iza sebe. Dosta moramo da uradimo u zdravstvenom sektoru. Moramo da otvorimo bolnicu u Istočnom Sarajevu, da izgradimo bolnicu u Doboju”, naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je najavaio da će na istoj lokaciji na Paprikovcu biti izgrađeni Srednja Medicinska škola i Medicinski fakultet.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je ovo jedan od najvažnijih zdravstvenih događaja u Srpskoj.

“Zahvaljujem se predsjedniku i premijerki i svima onima, koji su pomogli izgradnji ove zdravstvene ustanove. Danas otvaramo bolnicu, koji je centar svih stanovnika, od Trebinja do Novog Grada”, istakao je Đajić. Kaže da ima još dosta posla, opremanje kardio hirurgije, rekonstrukcija Giinekologije, Pedijatrije.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je Banjaluka dočekala ovaj dan i objedinjene službe na Paprikovcu.

“Konačno je završen posao, Hirurgija se preseljava na Paprikovac. Zdravstveni radnici će dobiti bolje uslove, pacijenti kvalitetniju uslugu. Ovo je samo jedan dragulj koji završavamo. U planu je još velikih projekata. Ovaj objekat čekao se od zemljotresa”, istakao je Radojičić.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja Srpske rekao je da je zadovoljstvo što su ovdje na dan koji će se pamtiti.

“Trebalo je proći više od 50 godina da se napravi jedna ovakva ustanova. ali uspjeli smo. Sve ovo vrijeme imali smo podršku da napravimo UKC od predsjednika i premijerke, svih ministara i direktora UKC u ranijem periodu. Posebno se zahvaljujem pacijentima koji su imali strpljenja, ali od danas imaju bolje uslove i kvalitetniju uslugu”, dodao je Bogdanić.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar čestitao je u ime svih građana Srbije na ovom projektu.

“Mnogi prožive i završe radne karijere i živote a da ne dožive ovakvo otvaranje UKC-a. Mnogima ostane to samo san. Vi ste uspjeli u tome. Ovo je istorija koja će ostati zapisana”, naglasio je Lončar.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!