Svijet

Poznata kompanija izgubila 150 miliona dolara za jedan dan

Milijarderi koji stoje iza proizvođača dječijih igračaka Lego su samo u jednom danu izgubili 150 miliona dolara nakon jedne promašene investicije, piše Blumberg.

Kompanija Kirkbi porodice Kirka Kristiansena posjeduje udio u kompaniji Lego vrijedan blizu 16 milijardi dolara, a vrijednost tog udjela je u srijedu pala za blizu 150 miliona dolara.

Loading...

Okidač je bila kompanija ISS u kojoj Kirkbi, kako piše Blumberg, ima blizu 15 posto udjela. Tržišna vrijednost te kompanije za pružanje usluga čišćenja opala je za 20 odsto. Predstavnici kompanije Kirkbi, kako navodi Blumberg, nisu željeli da daju komentar, prenosi portal Klix.

Milijarderi Lega ostali su odani ISS-u uprkos nagomilavanju kamata u toj kompaniji, koje trenutno čine blizu 7,5 odsto njenog glavnog kapitala.

Izvršni direktor ISS-a Džef Gravenhorst ranije je rekao kako želi da cilja samo na najveće klijente i riješi se manjih, a očigledno da ga je takva strategija dosta koštala.

U srijedu je rekao da njegova strategija još uvijek ima smisla, ali priznao je da je bio “previše ambiciozan” u svom pristupu. Gravenhorst je rekao kako mu je izuzetno žao, budući je ulagače pokušao da uvjeri da će 2020. godina biti dobra.

U četvrtak su dionice ISS-a nastavile da klize. Sveukupno ove godine, investitori na ISS-u vidjeli su pad njihovog udjela za gotovo četvrtinu.

Gravenhorst je takođe priznao da najnoviji pad – drugi od avgusta – dovodi u pitanje njegov status izvršnog direktora.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!