Banjaluka

„Za svoj grad“: Medijskom kampanjom ukazuju na značaj poreza za nepokretnosti

11.11.2019.11.11.2019.„Za svoj grad“: Medijskom kampanjom ukazuju na značaj poreza za nepokretnosti

Grad Banja Luka pokrenuo je danas medijsku kampanju pod nazivom „Za svoj grad“ s ciljem povećanja prihoda od poreza na nepokrentnosti, s obzirom na to da se vjeruje i da do 30 odsto vlasnika nekretnina nije prijavilo svoju imovinu.

Loading...

Kampanja ima za cilj da probudi svijest o tome da se prikupljeni novac od poreza na nepokretnosti, kao izvorni prihod svake lokalne zajednice, ima veliki značaj na život svakog pojedinca, od stvaranja bolje infstrukture, uslova u školama i mnogih drugih oblasti koje se direktno dotiču života svih 200.000 stanovnika najvećeg grada Srpske.

  • Od ovog poreza, iduće godine bi se se, po očekivanjima, trebalo prikupiti 10 miliona KM. Međutim, pretpostavlja se da još uvijek postoji veći broj neprijavljenih nekretnina za koje vlasnici ne plaćaju porez, a procjene se kreću u rasponu od 20 do 30 odsto vlasnika nepokretnosti, koje svoje nekretnine nisu upisali u Fiskalni registar Poreske uprave – ističu u ovom Odjeljenju.

Ovaj prihod, iz godine u godinu, sve više raste, mada se vjeruje da je „rezerva“ još uvijek jako velika.  Tako je prošle godine ostvaren 23 odsto veći prihod nego godinu ranije, a, po aktuelnim pokazateljima, trend rasta je zadržan i u ovoj godini.

-Trend rasta se nastavljen, pa je u prvih 10 mjeseci ove godine od ovog poreza prikupljeno 7.7 miliona KM, s tim da se očekuje da bi do kraja godine ta cifra trebala dostići 9.2 miliona KM – ističu u Odjeljenju za finansije.

U naastojanju da podigne prihode od ovog poreza, ove godine je pokrenut i pilot projekat „Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti“. Cilj ovog projekta je povećanje naplate prihoda od poreza na nepokretnosti širenjem obuhvata, ali bez povećavanja poreskih stopa, a uz podizanje svijesti obveznika o značaju prijavljivanja nepokretnosti i plaćanja poreza.

  • Medijskom kampanjom, građanima želimo skrenuti pažnju na zakonsku obavezu plaćanja ovog poreza iz kojeg se finansira izgradnja i održavanje različitih komunalnih i infrastrukturnih objekata: vrtića, gradskih i seoskih puteva,mostova, vodovoda, kanalizacija, mostova i slično – ističu u Odjeljenju.

Po prvi put od kada je uveden porez na nepokretnosti, na izabranim katastarskim opštinama, pravna i fizička lica, za koje se vjeruje da nisu prijavili nekretnine, obavještavaju se o zakonskoj obavezi plaćanja poreza na nepokretnosti i upisu u u Fiskalni registar.

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!