Region

Objavljena Strategija Francuske za zapadni Balkan

SKOPLJE – Francuska ambasada u Sjevernoj Makedoniji objavila je danas, Strategiju te zemlje za zapadni Balkan, donijetu na zahtjev francuskog predsjednika Emanuela Makrona, s ciljem da se približi približi zemljama regiona i da dopuni i, kako se navodi, podrži aktivnosti EU za njihovo približavanje Evropi.

Strategija je objavljena na francuskom, makedonskom i albanskom jeziku na sajtu Ambasade Francuske u Skoplju, dan nakon što je u Berlinu održan samit lidera zemalja zapadnog Balkana.

Loading...

Predsjednik Makron je, navodi se, zatažio izradu Strategije na osnovu analize u kojoj stoji da su zemlje regiona Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija ostvarile značajan napredak, ali da su, međutim, potebne mnoge reforme koje bi omogućile stalnu stabilizaciju i odgovori na izazove s kojima se suočava.

Oblasti u kojima su potrebne reforme su, navodi se, ekonomska i socijalna pitanja, poteškoće u stalnom uspostavljanju vladavine prava, bezbjednosna pitanja i spoljni uticaji koji, kako se navodi, preusmjeravaju region iz njegove evropske perspektive.

Prema zahtjevu Makrona konkretna Strategija za Zapadni Balkan podrazumijeva veću predanost Franucske stabilizaciji šest zemalja regiona, koje nisu članice Evropske unije, a u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava.

Francuska će prema toj strategiji intenzivirati svoje političke odnose sa zemljama regiona.

“Predsjednik Republike Francuske posetiće Srbiju u julu. Ministar za evropske poslove i spoljne poslove će ove godine posjetiti Albaniju i Kosovo. Pored toga, druge posjete članova vlade i poslanika svim zemljama u regionu pomoći će u jačanju naših odnosa”, stoji u Strategiji.

Francuska će, dodaje se, ojačati bilateralnu saradnju sa zemljama regiona u četiri oblasti: Ekonomski i socijalni razvoj kroz intervenciju Francuske razvojne agencije (AFD).

Podsjeća se da je međuvladin sporazum sa Srbijom potpisan je 25. februara, te da se pregovara o još pet drugih.

AFD će, ističe se, podržati regionalnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana kako bi pomogli njihov razvoj i stabilizaciju.

Ona će podržati tranziciju ka održivom razvoju, davanje prioriteta energetskoj i ekološkoj tranziciji, kao i teritorijalnu tranziciju, oblasti u kojima AFD može da poboljša svoje iskustvo i francusku ekspertizu, dok istovremeno doprinosi postizanju klimatskih ciljeva koje su utvrdile francuske vlasti.

Takođe, ova agencija će implementirati projekte u oblasti rodne ravnopravnosti i podržati pomirenje i mlade kroz Regionalnu kancelariju za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu (RIKO).

Napominje se da će godišnja pomoć, koju pruža AFD u početku iznositi od 100 do 150 miliona evra i služiće kao podrška za unapređenje finansiranja drugih donatora, posebno njemačkog Instituta za kreditiranje obnove (KFV), sa kojim ima saradnju blizu.

U oblasti bezbjednosti biće preduzete mere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja: dalja primena francusko-njemačkih smernica za mobilizaciju zemalja regiona kroz konkretne mjere, posebno u pogledu sigurnosti, borbe protiv trgovine ljudima i stvaranja ilegalne zalihe oružja, i kroz koordinaciju pomoći međunarodne zajednice u borbi protiv trgovine oružjem.

Takođe, predviđeno je jačanje bilateralne saradnje uključujući uspostavljanje stalnih obavještajnih jedinica u kriminalu (UPRC).

Predviđena je i borba protiv terorizma i radikalizma uz podršku uspostavljanja platformi za izveštavanje ili predstavljanje ilegalnog sadržaja na internetu, kao i jačanje mehanizma operativne saradnje za pitanja unutrašnje bezbjednosti.

U oblasti pravde predviđen je nastavak tehničke saradnje u borbi protiv trgovine drogom, trgovine oružjem i trgovine ljudima i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Predviđeno je uspostavljanje nove saradnje u oblasti finansijskog i privrednog kriminala, borba protiv trgovine kulturnim dobrima i zaštićenim vrstama, koje bi takođe mogle biti izvori finansiranja terorizma, kao i stvaranje zajedničkih istražnih timova sa svim zemljama u regionu.

Kao četvrta oblast se navodi zašta, a predviđeno je intenziviranje razmene sa zemljama regiona (političko-strateški dijalozi, posjete vojnih vlasti), u operacionoj komandi EUFOR-Althea, 27. marta, zatim veća obuka za službenike zemalja zapadnog Balkana u francuskim školama za obuku, kao i za državljane tih zemalja u Institutu za visoke studije nacionalne odbrane (IHEDN).

Takođe, predviđena je podrška uključivanju zemalja zapadnog Balkana u zajedničke operacije očuvanja mira u inostranstvu.

Napominje se da predložena Strategija nadopunuje aktivnosti preduzete u okviru berlinskog procesa, u kojima Francuska učestvuje od svog osnivanja i biće djelimično implementirana u francusko-njemačkom okviru.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!